Minister vil afskaffe omstridt randzonelov

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil af med den udskældte randzonelov, der tvinger landmænd til at lave ni meter dyrkningsfri randzoner omkring vandløb og søer på deres jorder.

Ifølge en pressemeddelelse fra miljøministeriet sender ministeren fredag et forslag til fjernelse af loven i høring.

- Danske landmænd skal ikke længere have trukket en randzonelov ned over hovedet, som de ikke bliver kompenseret for, og hvis effekt forskerne nu anerkender har været overvurderet.

- Vi er ganske enkelt blevet klogere, siden loven blev indført, og vi ved i dag, at den aldrig skulle have været indført. Derfor skal loven ophæves, siger Eva Kjer Hansen.

I dag er der krav om ca. 25.000 hektar randzoner.

Landmænd vil ifølge ministeren stadigvæk kunne benytte sig af frivillige randzoner som alternativ til kravet om efterafgrøder samt til at opfylde de grønne krav i EU's landbrugsreform.

Eva Kjer Hansen siger, at hun har stor fokus på, at ophævelsen af randzoneloven ikke går ud over miljøet.

- Jeg er optaget af, at vi har et godt vandmiljø i Danmark til glæde for os danskere, der bruger naturen. Derfor vil effekter af den ophævede randzonelov indgå i arbejdet med blandt andet de nye vandområdeplaner, siger hun.

Lovforslaget bliver fremsat i Folketinget i løbet af efteråret.

Landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, glæder sig over meldingen.

- Forhåbentlig har politikerne lært noget af forløbet. Vi har brug for miljøregler, som er klare og til at forstå og som kun pålægger restriktioner, hvis der er en klar dokumenteret miljømæssig effekt, og der betales en rimelig kompensation til landmanden for det, siger organisationens formand, Martin Merrild.

Loven blev indført i 2012 som en del af Danmarks implementering af EU's vandrammedirektiv, som skal sikre et sundt vandmiljø.

/ritzau/

 

Dagens Gossip