Minister vil bruge 60 millioner på psykiatri-forskning

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil afsætte 60 millioner kroner til psykiatrisk forskning oven i det budget på 2,2 milliarder kroner, som regeringen i maj lagde på bordet i en psykiatriplan, som skal forbedre psykiatrien, skriver Politiken.

- Psykiske lidelser tegner sig for en rigtig stor andel af det totale sygdomsbillede, og vi har som mål at ligestille psykiatrien og somatikken. Det har vi taget et stort skridt mod med psykiatriplanen, men vi er nødt til at vide mere, siger Sofie Carsten Nielsen til Politiken.

Hun nævner samtidig, at antallet af psykiatriske patienter er steget de seneste år, og at det især indbefatter børn og unge.

- Der er en markant stigning i antallet af unge på førtidspension. For tre ud af fire af dem skyldes det en psykisk lidelse. Det er et meget ærgerligt sted at blive parkeret som ung, og samfundsøkonomisk er det dyrt, siger hun.

Ministeren bakkes op af tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som anslår, at de samlede direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger ved mentale helbredsproblemer i Danmark årligt udgør 55 milliarder kroner.

Hovedparten af omkostningerne skyldes førtidspensionering, langvarigt sygefravær og nedsat individuel arbejdsevne.

Psykiske problemer er årsag til 50 procent af alle langtidssygemeldinger og 48 procent af alle førtidspensioner.

Med sit udspil ønsker Sofie Carsten Nielsen at blive klogere på, hvad der ligger bag den kedelige udvikling, så samfundet kan blive bedre til både at forebygge og behandle psykiske lidelser.

De 60 millioner skal udmøntes af Danmarks Innovationsfond på samme måde som øvrige forskningsmidler, så det med Sofie Carsten Nielsens ord bliver "et seriøst forskningsområde".

/ritzau/

 

Dagens Gossip