Minister vil hjælpe bøderamte til statsborgerskab

Efter medieomtale af udlændinge, der får udskudt deres danske statsborgerskab på grund af såkaldte bagatelsager, præsenterer justitsminister Mette Frederiksen (S) torsdag SF og Enhedslisten for et forslag for at imødekomme kritikken.

Ifølge Politiken går forslaget ud på, at politikerne i Folketingets Indfødsretudvalg fremover skal behandle sager, hvor personer står til at få udskudt statsborgerskabet på grund af en bøde på mellem 3000 og 10.000 kroner.

Men allerede inden ministeren har fremlagt sin model for forligspartierne, SF og Enhedslisten, kritiseres lempelsen for ikke at være omfattende nok.

Kritikken kommer fra Enhedslisten, SF og Venstre.

Ifølge Politikens oplysninger omfattes overtrædelse af færdselsloven nemlig ikke af den model, som ministeren lægger op til.

- Det betyder, at folk, der har kørt 63 km/t et sted, hvor man må køre 50, betragtes som så alvorlige forbrydere, at de skal have karantæne fra deres statsborgerskab.

- Det giver ikke meget mening, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken.

Ifølge de nuværende regler får ansøgere om statsborgerskab udskudt statsborgerskabet med mindst tre år, hvis de får en bøde på 3000 kroner eller mere.

Det har medført en række sager, som har fået politikere på begge fløje til at ryste på hovedet.

Eksempelvis da en afghansk mand fik udskudt sit statsborgerskab tre år, fordi han kom til at sætte ild til en hæk med sin ukrudtsbrænder, skriver Politiken.

Særligt mange har oplevet at få udskudt statsborgerskabet på grund af færdselsbøder på over 3000 kroner.

Men netop overtrædelser af færdselsloven skal der ikke kunne gives dispensation for. Det skyldes ifølge Politiken blandt andet, at overtrædelse af færdselsloven er en af de hyppigste grunde til udskydelse af statsborgerskab.

Derfor ville det medføre øget arbejdspres på Indfødsretsudvalgets medlemmer, hvis alle færdselslovsovertrædelser skulle forelægges udvalget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip