Minister vil sende flere kriminelle i samfundstjeneste

Brugen af samfundstjeneste skal øges, så de kriminelle, der for første gang overtræder loven, i stedet for at komme i fængsel kan få arbejde i eksempelvis børnehaver eller boligforeninger.

Sådan lyder det ifølge Jyllands-Posten i et nyt lovforslag fra justitsminister Mette Frederiksen (S), der dermed gennemfører en række anbefalinger fra Straffelovrådet om at udvide brugen af samfundstjeneste, for at undgå at unge lovovertrædere kommer ind i en kriminel løbebane.

- De, der har begået alvorlig kriminalitet, skal selvfølgelig mødes med hårde straffe. Men jeg er også af den opfattelse, at vi ikke bare skal straffe for at straffe. Vi ved, at unge førstegangskriminelle lærer af superforbryderne i fængslerne, og det er det mønster, jeg ønsker at gøre op med, siger justitsministeren til avisen.

Ordningen kommer ikke til at omfatte folk, der har begået organiseret og banderelateret kriminalitet såsom narkokriminalitet, fastslår ministeren. Hun lægger samtidig op til stramninger over for dem, der begår ny kriminalitet i deres prøvetid.

Lektor, lic.jur. Anette Storgaard fra Aarhus Universitet forsker i unges lovovertrædelser, og hun mener, at forslaget er en rigtig god idé.

- Såfremt, at det omfatter folk, der ellers skulle i fængsel, så er det her helt klart et godt bud på, hvordan vi kan undgå at unge kriminelle falder tilbage i ny kriminalitet. Meget tyder på, at har man én gang været i fængsel, er risikoen for at komme der igen større, siger hun til Jyllands-Posten.

Men ikke alle forskere er enige i den konklusion. For eksempel mener professor i retsøkonomi på CBS Henrik Lando, at der ikke findes noget entydigt videnskabeligt bevis for, at man i fængslerne over en bred kam ser, at indsatte bliver mere kriminelle, sådan som ministeren siger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip