Ministerium blåstempler forbud mod hovedbeklædning

Hver gang burkaer og niqaber har været til debat, er forslagene om at forbyde de religiøse beklædningsgenstande blevet afvist med henvisning til, at et forbud ville være ulovligt.

Men det holder ikke længere stik, viser det sig nu, skriver Jyllands-Posten.

I 2009 lød argumentet, at et forbud var i strid med både grundloven og den europæiske menneskerettighedskonvention. Nu er det ingen af delene.

Juridisk er der nemlig intet i vejen for – indirekte – at forbyde de muslimske burkaer, niqaber og andre heldækkende beklædningsgenstande i det offentlige rum, vurderer Justitsministeriet nu. Forbuddet skal blot gælde alle former for heldækkende beklædning.

Det meddelte justitsminister Mette Frederiksen (S), da Folketinget fredag behandlede et forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum.

"Kan man helt generelt udforme et forbud i en eller anden form imod maskering og ansigtstildækkende beklædning? Efter Justitsministeriets opfattelse er svaret på det spørgsmål: Ja," sagde Mette Frederiksen.

Det er dog en forudsætning, at forbuddet skal tjene et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål". Det vil sige, at forbuddet ikke direkte må have til formål at diskriminere en bestemt befolkningsgruppe på baggrund af religion.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, ser udmeldingen fra Justitsministeriets jurister som det første skridt på vejen mod et forbud mod burkaer og niqaber.

- Jeg ser det som et væsentligt skridt i den retning. Måske ikke lige med vores forslag, men over tid vil det blive sværere og sværere for andre partier at afvise et forbud, siger han til Jyllands-Posten.

Mette Frederiksen tog fredag skarp afstand fra, at kvinder gemmes væk bag heldækkende ansigtsbeklædning:

- Det hører ingen steder hjemme, sagde ministeren blandt andet.

Hun ønsker dog ikke et forbud med henvisning til "problemets omfang".

- Ud fra problemets relativt lille omfang i Danmark – heldigvis – er det et alt for stort og voldsomt skridt at tage at indføre et generelt forbud, sagde hun fra Folketingets talerstol.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip