Ministerium overtager miljøansvar for skiferboringer

Det franske energiselskab Total er endnu engang kommet i modvind i forbindelse med virksomhedens prøveboring efter skifergas i Frederikshavn Kommune.

Og nu lander sagen i Miljøministeriet, som overtager ansvaret for den videre miljøvurdering af prøveboringen efter skifergas.

Det sker, efter at Total har brugt et kemikalie uden tilladelse under efterforskningsboringen.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Sagen er blevet mere kompleks og har statslig interesse, og derfor tager vi nu ansvaret for at vurdere de miljømæssige forhold omkring ændringen af projektet.

- Og jeg noterer mig, at kommunen også mener, at det er det rigtige at gøre, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (S), har tidligere kaldt Totals handling for "et tillidsbrud", og hun bakker op om, at ministeriet overtager ansvaret.

Total har anmodet Frederikshavn Kommune om at anvende nye kemikalier i forbindelse med prøveboringen, men fra i dag er det Miljøministeriet, som overtager ansvaret.

Naturstyrelsen, der hører under Miljøministeriet, skal nu afgøre, om der skal laves en ny VVM-redegørelse efter Totals ansøgning om at bruge nye kemikalier.

I forvejen er Miljøministeriet ansvarlig myndighed for miljøtilladelser, hvis Total vil søge om at gå videre i sin efterforskning med såkaldt frakturering af undergrunden for at lede efter skifergas.

- Vi skal ikke have skifergas for enhver pris. Kun hvis efterforskning og indvinding kan ske, så det er miljømæssigt fuldt forsvarligt, siger Kirsten Brosbøl.

Tilsyn med den udstedte VVM-tilladelse og kompetence til at give øvrige tilladelser som for eksempel vandindvinding ligger fortsat hos Frederikshavn Kommune.

I sidste uge blev der sat en brat stopper for Totals boringer i Nordjylland på grund af selskabets brug af et kemikalie, der ikke fremgår af den gældende VVM-redegørelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip