Ministerium undersøger ukrainsk politivold mod dansker

Regeringen vil undersøge sagen om en dansk journalist, der angiveligt blev angrebet af politiet under lørdagens voldsomme politifremstød mod demonstranter i Ukraines hovedstad, Kijev.

Det bekræfter forsvarsminister og stedfortrædende udenrigsminister, Nicolai Wammen (S), under et pressemøde i Bruxelles tirsdag.

- Vi vil undersøge sagen omkring den danske statsborger, som har fortalt, at han er blevet udsat for et overgreb fra ukrainsk politis side. Det vil man fra Udenrigsministeriets side nu gå ind og undersøge.

- Det er klart, at det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis der bliver udøvet politivold mod danske statsborgere, hvis de har optrådt på helt fredelig og ordentlig vis, siger Nicolai Wammen.

Sagen handler om den danske freelancejournalist Johannes Wamberg Andersen, der lørdag var i Kijev for at dække protesterne mod den tidligere sovjetrepubliks regering i hovedstaden.

Her slog politiet slog hårdt ned på adskillige journalister, der var i gang med at dokumentere den brutale håndtering af demonstranterne.

- Uden varsel fik jeg et kraftigt slag med en knippel i hovedet, på panden og på højre side af brystet. En flok betjente forsøgte at tage telefonen fra mig. De råbte "slet-slet-slet" på russisk, siger han til Berlingske tirsdag.

Det ukrainske politi har ifølge en opgørelse fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, såret 52 journalister fra blandt andre New York Times, AP, AFP, Euronews og flere andre globale medier.

Ukraine har i øjeblikket formandskabet i OSCE, og her har Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, udnævnt arbejdet for menneskerettigheder samt ytrings- og pressefrihed som kardinalpunkter.

Nicolai Wammen er tirsdag og onsdag til udenrigsministermøde i Nato i Bruxelles, hvor partnerlandet Ukraine formelt ikke er på dagsordenen.

De seneste dages voldsomme hændelser i Ukraine, hvor demonstranter har været på gaderne som reaktion på en kuldsejlet handelsaftale med EU, har dog kapret en del af opmærksomheden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip