Ministre: Afghanistan sætter milepæl med præsidentvalg

Skrevet af admin

04/04/2014

Mest læste i dag

Når de afghanske vælgere lørdag går til stemmeurnerne for at vælge en ny præsident, bliver der sat en milepæl i landets historie.

Præsident Hamid Karzai, der har siddet ved magten siden Taliban-regimets fald i 2001, kan nemlig ikke genopstille.

Derfor vil det være første gang i afghansk historie, at der sker en magtoverdragelse fra én folkevalgt præsident til en anden. Og selve præsidentvalget bliver en vigtig milepæl på Afghanistans vej til langsigtet stabilitet, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Jeg har stor respekt for de mange vælgere, der vil trodse Talibans trusler og gå til valgsteder landet over for at sætte deres kryds, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

- Dem må vi ikke svigte, og derfor støtter Danmark Afghanistans vej mod demokrati, uddyber han.

På trods af forhåbningerne formaner Martin Lidegaard dog til, at man har realistiske forventninger til valget, der ikke bliver et perfekt et af slagsen.

- Valgprocessen gennemføres under vanskelige omstændigheder og vil tage tid. Det afgørende er, at befolkningen ved deres fremmøde viser, at de tror på valgprocessen, og at resultatet accepteres bredt, siger Martin Lidegaard.

- Jeg opfordrer alle parter til at følge spillereglerne, udvise tålmodighed og støtte op om landets valginstitutioner, så afghanerne får det gode valg, de fortjener, tilføjer han.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) nævner, at Danmark sammen med flere parter har været med til at skabe betydelige fremskridt i Afghanistan.

- Det internationale samfund støtter valghandlingen, men afghanerne sidder i førersædet. Det er et godt eksempel på, at Afghanistan er ved at overtage ansvaret for sin egen udvikling, siger Mogens Jensen.

- Vores støtte er med til at sikre udsendelsen af op mod 10.000 nationale valgobservatører under valget, ligesom Danmark har bidraget med 28 millioner kroner til at styrke kapaciteten af Afghanistans valginstitutioner, uddyber han.

De afghanske vælgere skal tage stilling til otte præsidentkandidater med hver to vicepræsidentkandidater.

Valghandlingen lørdag er den første runde af præsidentvalget. En anden valgrunde kan blive aktuel, hvis ingen af præsidentkandidaterne opnår mindst 50 procent af stemmerne.

/ritzau/