Ministre skal forklare juridisk klemme for plejepersonale

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

SF har kaldt justitsminister Søren Pind (V) og børneminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd tirsdag. Her vil de have svar på, hvorfor voldsramte pædagoger og lærere skal politianmelde børn, demente eller ustabile for at få erstatning ved Erstatningsnævnet.

En ændring i nævnets praksis har betydet, at lærere og pædagoger skal politianmelde voldssager, hvis de vil være sikre på at opnå erstatning for eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste eller varige mén.

Det skriver Information tirsdag.

Det betyder i praksis, at en pædagog kan stå i en situation, hvor han eller hun skal politianmelde et barn, der har forvoldt skade.

SF's børneordfører, Jacob Mark, kalder den nye praksis "dybt problematisk".

- Først og fremmest synes jeg ikke, at pædagoger skal politianmelde børn. Dernæst synes jeg, det er spild af politiets tid, at de skal bruge ressourcer på sager med børn, der er politianmeldt, siger han til Ritzau.

Han påpeger, at politiet ved flere lejligheder ikke har behandlet anmeldelsen alligevel.

- Man kan jo ikke retsforfølge et barn. Så jeg synes, justitsministeren skal gribe ind allerede i dag og sige, at det behøver pædagogen eller læreren ikke, hvis ikke de synes, det giver mening i den enkelte situation.

Hos Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Bupl, opfordrer man også justitsministeren til at ændre Erstatningsnævnets praksis.

- Vi har henvendt os til justitsministeren flere gange, fordi vi mener, der skal gøres noget ved det her, siger formand for Bupl, Elisa Bergmann, til Ritzau.

- Vi har medlemmer, der er endt i nogle store dilemmaer. Som pædagoger har vi en faglighed, der betyder, at vi vil beskytte børn og unge. Vi vil ikke politianmelde et barn, hvis der ikke er grund til det, fortsætter hun.

- Men det kan nogen blive nødt til, hvis de har brug for en erstatning for en påført skade.

Det har sent mandag aften ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind.

/ritzau/