Ministre udsætter EU-regler om kvinder i bestyrelser

- Det var en form for kapitulering. Den er skudt til hjørne, og om et år står vi her igen.

Social- og ligestilingsminister Manu Sareen (R) fik ikke nogen afklaring på spørgsmålet om EU-regler for antallet af kvinder i store virksomheders bestyrelser, da han torsdag mødtes med sine EU-ministerkolleger i Bruxelles. Tyskland kunne ikke beslutte sig.

Foreløbig er EU-Kommissionens forslag, der skal skaffe flere kvinder ind på de bonede gulve i bestyrelseslokalerne, udskudt. Det bliver næppe taget op igen, før Luxembourg overtager EU's formandskab i andet halvår af 2015, konstaterer Sareen.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget er lodret imod fælles EU-regler på området, og Danmark er med i det mindretal, der hidtil har blokeret.

Regeringens holdning er, at det går fint med de danske regler, der ad frivillighedens vej rekrutterer stadig flere erhvervskvinder til de store selskabers bestyrelser.

- Den danske model virker rigtig godt, og vi kan allerede se progression (stigning, red.) i det første år. Vores ordning har fleksibilitet og respekterer ledelsesretten, og det er lige præcis det, der skal til for at få flere kvinder i bestyrelser, siger Manu Sareen.

Kvindernes bestyrelsesposter i de 1100 største danske virksomheder er vokset fra 8 til 11 procent, siden Danmark fik sine egne regler. Loven forpligter bestyrelser til at arbejde hen imod større lighed mellem kønnene, og de skal lave en plan og afrapportere.

EU barslede oprindelig med forslag om tvungne kvoter på 40 procent kvinder i bestyrelser.

Det italienske EU-formandskab har imidlertid blødgjort udspillet betydeligt. Det opererer ikke længere med tvungne EU-kvoter, men med en målsætning for, hvor mange kvinder bestyrelserne skal have.

Tyskland, som hidtil har været med til at blokere for fælles EU-regler, er netop nu i færd med på hjemmebane at indføre et krav om 30 procent kvinder i store selskabers bestyrelser.

- Tyskerne har derfor ikke besluttet sig endnu. Men de siger, at døren selvfølgelig stadig står åben, forklarer Manu Sareen.

Danmark ligger ifølge en nylig opgørelse fra Eurostat, EU's statistiske kontor, på en syvendeplads blandt EU-landene, når det gælder kønsbalancen i de helt store virksomheders bestyrelser.

Her er gennemsnittet i hele EU på 18,6 procent kvinder. I Danmark er tallet 23 procent, altså er næsten hvert fjerde bestyrelsesmedlem i de allertungeste selskaber i dag kvinde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip