Mislykket mission: USA forsøgte at befri gidsler fra IS

USA gjorde i sommer et forsøg på at befri gidsler fra Islamisk Stat (IS), men missionen mislykkedes, oplyser Pentagon.

Ifølge de amerikanske medier New York Times og Wall Street Journal var den halshuggede James Foley blandt gidslerne, men det er ikke blevet bekræftet af de amerikanske myndigheder.

- USA forsøgte for nylig at udføre en mission for at befri en række amerikanske gidsler fra Islamisk Stat i Syrien. Operationen inkluderede missioner fra luften og på jorden. Desværre mislykkedes det, fordi gidslerne ikke befandt sig på stedet, meddeler Pentagon-talsmand John Kirby i en erklæring.

Det var en amerikansk specialstyrke, der udførte den hemmelige mission tidligere på sommeren.

Missionen blev godkendt af præsident Barack Obama, meddeler Lisa Monaco, der er Obamas antiterror-rådgiver.

- Præsidenten godkendte aktionen på daværende tidspunkt, fordi holdet for national sikkerhed vurderede, at gidslerne var i fare, hver dag de befandt sig i IS' varetægt, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Den amerikanske regering havde, hvad vi mente, var tilstrækkelige efterretninger, og da muligheden bød sig, gav præsidenten tilladelse til, at militæret handlede hurtigt og offensivt for at få vores statsborgere fri, tilføjer Lisa Monaco.

Over for New York Times beskriver unavngivne embedsmænd, at der var tale om en "kompliceret operation" i en øde del af Syrien, hvor militæret forventede, at gidslerne blev holdt fanget.

Da styrkerne nåede frem til målet, var gidslerne der dog ikke. I stedet blev der udvekslet skud mellem amerikanerne og militante. En amerikaner blev såret i kampen.

Den amerikanske journalist James Foley blev på en video halshugget af militante fra IS.

USA's nationale sikkerhedsråd har fastslået, at videoen er autentisk.

Militante fra Islamisk Stat havde lagt videoen ud på nettet onsdag. Videoen viser også den amerikanske journalist Steven Sotloff, som bliver holdt som gidsel af gruppen.

Islamisk Stat truer med også at dræbe Sotloff, hvis USA ikke indstiller luftangreb af gruppen i Irak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip