Misser deadline i Syrien: Skibe vender tilbage til Cypern

Det danske krigsskib Esbern Snare, der - sammen med en norsk fregat og to fragtskibe - har ventet på at fragte kemiske våben ud af Syrien, er nu på vej tilbage til havnen på Cypern. Det fortæller lederen af missionen, flotilleadmiral Torben Mikkelsen, til Ritzau.

Det sker i takt med erkendelsen af, at fristen for at få den aller farligste del af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december med al sandsynlighed bliver overskredet.

- Vi har den 31. december i morgen, så man skal godt nok skynde sig, hvis man skal aktivere os. Jeg forholder mig til, at FN siger, at det er meget utænkeligt, at der sker noget inden årsskiftet, siger admiralen, der befinder sig på Esbern Snare.

Han har endnu ikke har hørt om en eventuel ny deadline.

- Vi har været klar til at afhente siden den 19. december. Og vi er ikke blevet mindre klar nu, for hver gang vi sejler ud, bliver vi lidt bedre. Og det er status nu. Vi venter på, at nogen kalder på os.

Torben Mikkelsen forventer, at de skandinaviske skibe når frem til havnen i Limassol på Cypern i løbet af tirsdag.

Ifølge den norske avis VG har de skandinaviske skibe på et tidspunkt befundet sig blot 20 sømil fra den syriske kyst.

Samtidig konkluderer det franske nyhedsbureau AFP, at missionen endeligt har erkendt, at tidsfristen glipper.

Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) har tidligere udtalt, at deadline er truet af vejrmæssige påvirkninger og den overordnede sikkerhedssituation i Syrien

Esbern Snare skal sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der skal sejle med den farlige last.

Efter planen skal det sejles til Italien, hvor det skal lastes om på et amerikansk skib, hvor destruktionen skal finde sted.

Syrien er gået med til, at landets arsenal af kemiske våben skal være fjernet inden juni 2014. Aftalen er foreslået af Rusland og kommet på plads efter samtykke fra USA.

Den mest kritiske del af arsenalet, herunder 20 ton sennepsgas, skal ifølge aftalen ud af Syrien via havnen i Latakia senest den 31. december. Men den del af aftalen bliver efter al sandsynlighed altså ikke overholdt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip