Forside Nyheder Mistænkt cpr-hacker skal nu udleveres fra Sverige

Mistænkt cpr-hacker skal nu udleveres fra Sverige

Mistænkt cpr-hacker skal nu udleveres fra Sverige

Lige nu læser andre

Den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg får onsdag følgeskab af danske betjente, der vil ledsage ham fra et svensk fængsel til Danmark, hvor han er mistænkt i en stor hackersag mod politiets registre.

Den 29-årige hacker bliver derfor udleveret til Danmark, trods en appel til den svenske regering om at blive på svensk jord, oplyser Dorit Borgaard, advokaturchef i personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi.

– Han bliver udleveret 27. november og fremstillet i et grundlovsforhør i dommervagten på Frederiksberg 28. november, hvor vi vil begære dørene lukket, siger Dorit Borgaard til Ritzau.

Svartholm er en af de to mænd, som i Danmark er mistænkt for at have trængt ind i blandt andet politiets kørekortregister og på den måde fået adgang til millioner af danskeres cpr-numre.

Læs også

I forbindelse med efterforskningen har Københavns Politi bedt om at få Svartholm Warg, som i øvrigt er medstifter af den omdiskuterede fildelingstjeneste Pirate Bay, udleveret til Danmark, og Nacka Tingsrätt i Stockholm har tidligere bestemt, at Svartholm Warg skal udleveres.

Gottfrid Svartholm Warg er tidlige idømt et års fængsel i en ankesag om indtrængning i edb-systemer – kaldet hacking – i Sverige. Den dømte hacker forsøger fortsat at få ankesagen taget op i den svenske højesteret.

Sagen i Sverige drejer sig blandt andet om indtrængning i edb-systemerne hos banken Nordea og it-virksomheden Logica, hvor Svartholm Warg i byretten er idømt to års fængsel for bedrageri og forsøg på bedrageri.

I Svea Hovrett, der svarer til den danske landsret, er Svartholm Warg kun dømt for indtrængning i Logica, og han fik derfor kun et års fængsel.

I hackersagen i Danmark er en 20-årig mand tidligere blevet varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg.

Den svenske sag og den danske sag er umiddelbart forskellige. Men det var et tip fra de svenske myndigheder, som i sin tid fik politiet i Danmark til at indlede en efterforskning.

Her viste det sig, at edb-systemerne hos den offentlige it-leverandør CSC ikke var tilstrækkeligt sikret til at holde uvedkommende ude.

/ritzau/

Læs også

Ads by MGDK