Mistænkt Luxleaks-lækker sigtet for tyveri og hvidvask

Personen, der mistænkes for at stå bag lækket af hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og hundredvis af multinationale selskaber, er blevet sigtet for tyveri, hvidvask af penge og for at afsløre forretningshemmeligheder.

Det oplyser anklagere fredag.

Den mistænktes identitet er ikke blevet afsløret, men ifølge avisen Luxemburger Wort er der tale om en franskmand, der tidligere har været ansat ved revisionsfirmaet PwC i Luxembourg.

I flere timer stod den mistænkte skoleret foran en dommer.

- En person er i dag blevet sigtet i Luxembourg for flere forhold om tyveri, brud på tavshedspligten, krænkelser af forretningshemmeligheder, hvidvask af penge og ulovlig adgang til et it-system, lyder det fra anklagerens kontor i en skriftlig udtalelse.

Den såkaldte Luxleaks-skandale handler om virksomheder, der gennem uigennemskuelige aftaler med Luxembourg har betalt mindst muligt skat.

Selskaber som Apple, Ikea, Pepsi, Skype og Disney har sparret milliarder i skat på grund af de hemmelige aftaler med hertugdømmet.

Den mistænkte kom i søgelyset som manden bag lækket, efter at det i 2012 blev kendt af PwC, at flere dokumenter og fortrolige aftaler var blevet kopieret i to år.

Skandalen begyndte dog først at buldre, da 31 medier kunne afsløre aftalerne, der har vakt stor vrede internt i EU og givet den ny kommissionsformand og tidligere premier- og finansminister i Luxembourg, Jean-Claude Juncker, problemer.

Historierne var baseret på 548 dokumenter fra PwC i Luxembourg og var blevet lækket til en international forening for undersøgende journalistik kaldet International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud, som er tjent i andre EU-lande, som på den måde mister store skatteindtægter.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip