Mistænkt superhacker behandles som farlig

Københavns Fængsler behandler den svenske superhacker Gottfried Svartholm Warg som om, han er en voldelig eller flugttruet person - men nu overvejer man en anden placering.

Svenskeren er sigtet i sagen om hacking af blandt andet politiets kørekortsregister, og han nægter sig skyldig.

I slutningen af november blev den 29-årige udleveret fra Sverige, men Kriminalforsorgen har besluttet at anbringe ham i en celle på politigården i København i stedet for i et almindeligt arresthus.

Placeringen indebærer, at han er blevet isoleret, oplyser hans forsvarer, advokat Luise Høj.

I Politigårdens Fængsel sidder flugttruede personer og fanger, der har optrådt voldeligt i andre institutioner. Institutionen kaldes Kriminalforsorgens skammekrog.

Om placeringen siger forsvareren:

- Det undrer jeg mig meget over. Han har aldrig været voldelig, siger Luise Høj, som også af en anden grund kritiserer myndighederne:

- Det er en ulovlig afgørelse. Det er helt elementært i forvaltningsretten, at en afgørelse skal begrundes, men det er ikke sket i dette tilfælde, siger Luise Høj.

Hun har nu klaget til Direktoratet for Kriminalforsorgen.

I Københavns Fængsler ønsker chefen ikke at kommentere konkrete sager eller advokatens kritik. Men han røber, at Gottfried Svartholm Warg muligvis vil blive flyttet.

- Vi overvejer aktuelt en anden og mindre restriktiv placering, siger fængselsinspektør Peter Vesterheden til Ritzau.

Også svenskerens mor er kritisk over for Københavns Fængsler. Ifølge hende har sønnen fået forbud mod at have sin studielitteratur fra Sverige med i cellen.

I forvejen er en 20-årig dansker varetægtsfængslet i hackersagen. Det har den unge mand været siden 6. juni.

Politiet beskylder mændene for at have skaffet sig adgang til dataanlæg hos it-selskabet CSC, som har politiet som kunde. På den måde skal de - ifølge sigtelsen - have skaffet sig adgang til personfølsomme oplysninger.

Svenskeren er frihedsberøvet, fordi en dommer på Frederiksberg mener, at han på fod kan tænkes at ville forpurre politiets efterforskning, og at han vil stikke af fra den kommende retssag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip