Mistænkt svensk cpr-hacker: Politiets sag er tynd

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Dansk politi får onsdag den svenske storhacker Gottfrid Svartholm Warg udleveret fra Sverige på en mistanke om andel i en stor hackersag mod politiets registre hos it-virksomheden CSC.

Men de danske beviser mod den 29-årige svensker er "ekstremt tynde" ifølge ham selv.

Det oplyser Kristina Svartholm, mor til Gottfrid Svartholm Warg, i en mail til Ritzau.

- Det, som det danske politi har præsenteret Gottfrid for, er - med hans egne ord - ekstremt tyndt, skriver Kristina Svartholm til Ritzau.

Svartholm er en af de to mænd, som i Danmark er mistænkt for at have trængt ind i blandt andet politiets kørekortregister og på den måde fået adgang til millioner af danskeres cpr-numre.

Politiets beviser består ifølge moren blandt andet af kaldenavnet "My Evil Twin", der er fundet i en fil på Gottfrid Svartholms computer.

- Jeg formoder, at kaldenavnet på en eller anden måde kan sættes i forbindelse med CSC-hacket. Men hvordan ved jeg ikke, skriver Kristina Svartholm.

Den svenske hacker og moren er særligt frustrerede over, at dansk politi - ifølge dem - ikke tager en svensk landsretsdom mod Gottfrid Svartholm i betragtning.

I dommen er svenskeren frifundet for indtrængen i edb-systemerne hos banken Nordea, da det ikke kunne bevises, at den 29-åriges computer er blevet brugt af en gerningsmand via fjernstyring, hvilket svenskeren selv har hævdet i retten.

- Hvis en dansk domstol tog stilling til dommen fra den svenske landsret om fjernstyring af en computer, så ville mistanken falde mod Gottfrid, skriver Kristina Svartholm.

Den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg får onsdag følgeskab af danske betjente, der vil ledsage ham fra et svensk fængsel til Danmark, hvor han dagen efter fremstilles i et grundlovsforhør.

- Det varer ikke så længe, før at forfulgt - og ikke retsforfulgt - erstatter det relevante ord for det, som foregår, skriver svenskerens mor.

Gottfrid Svartholm Warg er dog idømt fængsel i et år for hacking af it-virksomheden Logica ved den svenske landsret, da en chatsamtale beviste hans skyld.

Svartholm Warg er i øvrigt medstifter af den omdiskuterede fildelingstjeneste Pirate Bay.

I hackersagen i Danmark er en 20-årig mand tidligere blevet varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg. Danskeren nægter sig skyldig.

/ritzau/