Mladic tordner: Krigsforbryderdomstol er satanisk

Den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic er tirsdag blevet tvunget til at vidne i retssagen mod sit politiske modstykke Radovan Karadzic.

- Jeg anerkender ikke denne haddomstol. Det er en satanisk domstol, siger han om FN's Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY) i Haag.

Både Mladic og Karadzic er anklaget for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden for deres rolle under borgerkrigen i Bosnien fra 1992 til 1995.

Karadzic er tiltalt for som de bosniske serberes politiske leder at have beordret etniske udrensninger. Han håber, at Mladic i sit vidneudsagn vil nægte, at de to planlagde at fordrive muslimer og kroater fra de serbisk kontrollerede områder.

Krigsforbrydertribunalet har været nødt til at stævne Mladic for at tvinge ham til at vidne. Mladic har hævdet, at han har behov for at fokusere på sin egen retssag, og at hans helbred ikke tillader ham at vidne.

Da han tirsdag ankom til retssalen, bad Mladic om sit gebis.

- Kan sikkerhedspersonalet venligst hente mine tænder, så jeg kan tale bedre, spurgte han i et forsøg på at latterliggøre retssagen.

Forespørgslen udløste latter i salen, og afhøringen måtte afbrydes i 20 minutter, indtil gebisset var opsporet.

Den 71 årige Mladic bliver kaldt "Slagteren fra Bosnien". Øgenavnet hentyder til hans påståede hovedrolle i massakren i Srebrenica.

Både Karadzic og Mladic er anklaget for at stå bag massakren på næsten 8000 muslimske mænd og drenge i byen i juli 1995.

Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien blev oprettet i 1993 for at retsforfølge krigsforbrydere fra den jugoslaviske borgerkrig i 1990'erne.

Mladic blev arresteret i maj 2011, Karadzic i juli 2008.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip