Mobilen hjælper til at kvitte tobakken

03/04/2016 12:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Når cigaretterne har været en følgesvend siden teenageårene, kan det være mere end svært at stoppe.

Men jævnlige samtaler med en rygestoprådgiver øger chancen for, at det gode fortsæt lykkes.

Et forsøg med 1800 danske storrygere viser, at rygere, der ringes op af rygestoprådgivere, har dobbelt så stor chance for at blive røgfri.

- Vi ved, at det hjælper at have eksempelvis venners og familiens opbakning, når man skal bevare motivationen, men undersøgelsen peger på, at det at tale med en professionel rådgiver også gør en forskel, siger en af forskerne bag undersøgelsen Lise Skov-Ettrup, Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed.

Alle deltagere i undersøgelsen røg hver dag og havde i gennemsnit røget i over 30 år.

De blev delt ind i fire grupper, hvoraf den ene fik opringninger, mens den anden selv skulle tage initiativ til at ringe. De tredje måtte nøjes med et rygestopprogram på nettet, mens den fjerde gruppe fik tilsendt materiale om rygestop med posten.

Kort efter forsøgets afslutning havde 18 procent af de, der blev ringet op, ikke røget i en måned.

Efter år efter holdt syv procent rygestoppet, mens det til sammenligning kun gjaldt for 2 procent af de, der selv skulle tage initiativ til at kontakte en rådgiver.

I Lungeforeningen siger projektleder Nina Bonnén Mourier, at det er velkendt, at opringninger øger chancen for at blive røgfri.

- Vi kunne i Danmark blive langt bedre til at give den type skræddersyede tilbud. Hvis vi skal nå storrygerne, er det en af måderne, siger hun.

Lungeforeningen samarbejder i øjeblikket med 3F og fem større arbejdspladser, blandt andre busselskabet Keolis i Aalborg, om at hjælpe storrygere til at blive røgfri.

Også her bruges de personlige opringninger.

Når det trods opringninger kun lykkes for syv procent i undersøgelsen at bevare rygestoppet, bekræfter det ifølge Nina Bonnén Mourier, hvor svært det er.

- Nogle skal forsøge otte-ti gange, men vi ved, at det aldrig er spild. For hvert forsøg øges chancen for, at det på et tidspunkt lykkes.

/ritzau/

/ritzau/