Mogens Jensen vil omlægge Danidas erhvervsindsats

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har besluttet at sætte Danidas erhvervsordninger Business Partnerships og Business Project Development i midlertidig bero.

Det sker, fordi de to ordninger ifølge en ny rapport ikke har været gode nok til at skabe job og vækst i udviklingslande. I stedet vil Mogens Jensen finde bedre instrumenter til at støtte danske virksomheder i forsøget på at skabe job og vækst i udviklingslande.

Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse, kort før der mandag aften kan falde en aftale på plads om udviklingsbistanden.

I forhandlingerne har SF og Enhedslisten presset på for, at en eventuel nedskæring i udviklingsbistanden skal findes på erhvervsstøtte frem for på hjælpen til verdens fattigste.

Udmeldingen fra Mogens Jensen tolkes som en åbning for, at det netop er på erhvervsstøtteordningerne, at der kan findes et millionbeløb, som kan gå til at betale for det stigende antal asylansøgere, som kommer til Danmark.

- Jeg er meget optaget af at bringe den private sektor og i særdeleshed danske virksomheder bedre i spil på måder, der bidrager til bæredygtig vækst og udvikling i udviklingslandene.

- Derfor indleder vi nu en tæt dialog med erhvervsliv og civilsamfund for at nytænke vores erhvervsinstrumenter, så de kan blive mere tidssvarende og endnu mere effektive, siger Mogens Jensen i pressemeddelelsen.

Evalueringen af ordningen konkluderer desuden, at der er været uklarheder i forhold til EU's statsstøtteregler. Det er også en væsentlig årsag til, at Danida Business Partnerships og Business Project Development sættes midlertidigt i bero.

- Igangværende projekter og aktiviteter vil kunne fortsætte, men der vil ikke blive indgået nye aftaler under de nuværende programmer, siger Mogens Jensen.

Det er konsulentbureauerne Devfin Advisers AB og Nordic Consulting Group A/S, der har gennemført en evaluering for perioden 2006-2011.

Ifølge Mogens Jensen vil der fortsat være en "bred palet" af instrumenter, som skal sikre tæt samarbejde med dansk erhvervsliv.

Det drejer sig blandt andet om Danida Business Finance, CSR-puljen, Klimainvesteringsfonden samt initiativet om øget myndighedssamarbejde. Ingen af disse initiativer vil blive berørt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip