Mogherini om tragedie: EU er løbet tør for undskyldninger

Både Italiens udenrigsminister og EU's italienske udenrigschef har de store ord fremme, da de mandag ankommer til EU's udenrigsministermøde i Luxembourg, hvor situationen i Middelhavet trænger sig på efter weekendens kæntringsulykke med mange hundrede omkomne.

Udenrigschef Federica Mogherini siger, at EU er nødt til at handle straks.

- Med denne seneste tragedie har vi ikke længere nogen undskyldninger. EU har ingen undskyldninger, medlemslandene har ingen undskyldninger. Der er brug for øjeblikkelig handling fra EU og medlemslandene, siger Mogherini.

Udenrigschefen henviser blandt andet til, hvordan terrorangrebene i Paris i januar førte til en fælles europæisk reaktion. Hun siger, at weekendens kæntringsulykke i Middelhavet på samme vis bør sætte fart i arbejdet med at enes om en fælles migrationspolitik.

- Det primære her er, at vi må enes om en fælles europæisk ansvarsfølelse - vel vidende at der ikke er nogen nemme løsninger, siger Mogherini.

Italiens udenrigsminister, Paolo Gentiloni, taler ifølge det norske nyhedsbureau, NTB, også om et fælleseuropæisk problem.

- Jeg stoler på, at EU vil forstå, at det er vores fælles rygte, der er på spil. Dette er en europæisk krisesituation, ikke en italiensk. Det kræver et europæisk svar, siger Gentiloni.

Den italienske minister taler blandt andet for en styrket indsats både ved redningsoperationen til havs, i modtagecentre for migranter i Europa og over for menneskesmuglerne på afrikansk side.

Både den danske og den svenske udenrigsminister siger, at de er klar til at støtte Italien. Men understreger også, at solidariteten ikke kun gælder Italien.

- Det er klart, jeg ser da gerne, at alle lande tager deres andel af flygtninge. Det vil være det eneste rimelige, også set fra et land som Danmark, som tager mellem tredje- og fjerdeflest per indbygger, siger Lidegaard.

Samme pointe understreges af hans svenske kollega, Margot Wallström, som siger, at Sverige tager "en urimeligt stor del" af flygtningene.

- Man kan jo ikke sidde her og bruge en masse fine ord - og så ikke være klar til at leve op til det, når det kommer til stykket, siger Wallström ifølge det svenske nyhedsbureau, TT.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip