Mohammad lærer dansk ved mælkedisken

Skrevet af admin

21/09/2015

Mest læste i dag

Gær, mælk og smør er svære ord, når modersmålet er arabisk. Men det går nemmere, når de gennem arbejdsdagen bliver sagt højt af kolleger og kunder.

Kniber det alligevel, så kan Mohammad Abdalrazzak Al Youssef fotografere varen med sin telefon, vise den i sprogklassen og få læreren til at hjælpe med udtalen.

Sammen med ni andre syrere er han i praktik hos Bilka i Kolding. Som de første flygtninge både arbejder og lærer de dansk i supermarkedet.

Tre timers sprogundervisning følges op af ligeså mange timers praktik i forretningen.

- I øjeblikket arbejder jeg i området med mejerivarer. Jeg kigger efter udløbsdatoer og sætter nye varer på plads, fortæller Mohammad Abdalrazzaj Al Youssef til Ritzau.

Han er 35 år og arbejdede som ingeniør på byggeprojekter i Sydsyrien, men er blevet så glad for sit nye job, at han håber, at praktikken resulterer i et fast arbejde.

- Men det er også fint, hvis jeg kan få job et andet sted. Jeg ser det her som det første skridt mod at blive integreret, siger han.

Det samme gør integrationschef i Kolding Kommune Bethina Danielsen.

Hun siger, at de første erfaringer viser, at indlæringen går hurtigere, når flygtningene får den i små doser i stedet for at tilbringe hele dage på en sprogskole.

- Samtidig er det en fordel, at de fra begyndelsen kommer ud på en arbejdsplads. De ser, hvad de danske kolleger har med i madpakken, og de lærer, hvad vi taler om i frokostpausen.

- Og er der noget, de undrer sig over, kan de spørge i sprogundervisningen. Når det kan være svært at forstå, at varehuschefen sidder med ved samme bord i kantinen, så får de forklaret, at det er almindeligt i Danmark, siger hun til Ritzau.

Kombinationen af praktik og danskundervisning har så mange fordele, at Kalundborg, Roskilde, Frederiksberg, Odense, Assens og Aarhus kommuner også har indgået aftaler med Dansk Supermarked.

Her forklarer Annette Vittrup, der er HR-partner i team arbejdsmarked, at når koncernen er med i projektet, så er det for at tage et socialt ansvar og yde et bidrag til integrationen.

Men det er også en måde at rekruttere nye medarbejdere på.

- Vi er udmærket klar over, at når konjunkturerne vender, så får vi brug for alle hænder, siger Annette Vittrup.

/ritzau/

/ritzau/