Moldova står over for valg mellem EU og Rusland

Det er et valg mellem vest og øst, når vælgerne i det lille fattige land Moldova klemt inde mellem Rumænien og Ukraine søndag stemmer. Det gælder en fremtid med EU eller Vladimir Putins Rusland.

At det er et valg med store konsekvenser, understreges af, at en af valgets hovedpersoner fredag flygtede til Rusland.

Det er den 36-årige millionær Renato Usati, som leder partiet Patria.

Torsdag besluttede en domstol i hovedstaden Chisinau at udelukke partiet fra valget. Det skete med henvisning til, at Patria har modtaget 2,7 millioner kroner fra udlandet til at finansiere sin valgkamp.

Meningsmålinger har forudsagt, at Patria ville få mellem otte og 14 procent af stemmerne og dermed kunne blive tungen på vægtskålen i den tætte kamp mellem den proeuropæiske alliance og de prorussiske venstrefløjspartier.

Usatis parti har appelleret til de vælgere, der er skuffet over den regerende proeuropæiske centrum-højre-koalition og længes efter den sikre hånd, der herskede, da Moldova indtil 1991 var en del af Sovjetunionen.

- Folk må forstå, at en tilbagevenden til den sump, som vi kæmpede os ud af, ikke fører til noget godt, advarer Moldovas første præsident efter uafhængigheden, Mircea Snegur.

Det er Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og de fortsatte kampe i det østlige Ukraine, der skræmmer de proeuropæiske vælgere.

Under den nuværende regering har Moldova underskrevet en samarbejdsaftale med EU.

Det har Rusland reageret på ved at forbyde import af vin, grøntsager og kød fra den lille overvejende rumænsk-talende stat. Dog har Rusland lovet at opretholde gasleverancerne til de 3,5 millioner borgere i Moldova.

Den proeuropæiske alliance består af tre partier. Alliancen får i målinger 38 til 43 procents opbakning.

Kommunistpartiet ventes at blive det største parti med 24 procent af stemmerne, mens det stærkt prorussiske socialistparti står til mellem seks og otte procent.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip