Moldovas EU-drøm får lunken modtagelse fra Danmark

Skrevet af admin

08/04/2014

Dagens topnyheder

Moldova er godt på vej til at underskrive en omfattende samarbejdsaftale med EU, som blandt andet skaber frihandel mellem parterne og visumfri indrejse i EU for moldoverne.

Men selvom udenrigsminister Martin Lidegaard (R) under et besøg i Moldovas hovedstad, Chisinau, siger, at han i mange år har ønsket "at byde Moldova velkommen i den europæiske familie", så er det endnu for tidligt at tale om et egentligt EU-medlemskab.

- EU har gennemgået en dyb finansiel krise i de seneste år. På den baggrund er EU i øjeblikket ikke klar til at byde nye medlemmer velkommen på kort sigt, siger Lidegaard på et pressemøde med sin moldoviske kollega.

- Underskrivelsen af associeringsaftalen er formentlig det største skridt, man kan tage. Men efter det er der flere skridt, der skal tages, og jeg vil helt sikkert opfordre Moldova til at fortsætte den proces, så I en dag kan være i stand til det (EU-medlemskab, red.).

- Jeg kan bare ikke give jer en dato eller et løfte i dag, for det er ikke det mandat, jeg har, fortsætter han.

Moldovas regering har ellers ikke lagt skjul på, at den gerne ser en fast køreplan for et EU-medlemskab.

Den moldoviske regering står foran et svært valg til efteråret, hvor den risikerer at miste regeringsmagten til kommunistpartiet, som har en mere EU-skeptisk kurs.

Samtidig spøger et mere aggressivt Rusland længere mod øst, og Moldovas premierminister, Iurie Leanca, sagde så sent som i sidste uge, at han går efter kandidatstatus i 2015 og fuldt EU-medlemskab i 2019 for Moldova.

Udenrigsminister Natalia Gherman understreger også, at associeringsaftalen er en "uigenkaldelig tilpasning" mod EU.

- Jeg ser associeringsaftalen og den omfattende frihandelsaftale, som vi snart vil underskrive, som et meget stort skridt på vej mod fuld medlemskab for Moldova i EU.

- Vi er nødt til at lave flere reformer og modernisere os for at spørge efter medlemskab, kandidatstatus og optagelsesforhandlinger i en overskuelig fremtid.

- Vi er helt sikre på, at vi vil bringe merværdi til EU og udvide området med stabilitet og sikkerhed og velstand for den større europæiske familie, hvor jeg ærligt mener, at vi hører til, siger hun på pressemødet med Lidegaard.

Martin Lidegaard er blot den seneste i rækken af EU-ministre, som i dette forår har besøgt Moldovas hovedstad, Chisinau, for at vise opbakning til den EU-venlige regering.

/ritzau/