Morten mødte den forkerte pige på datingside - så blev han hængt ud som pædofil og mistede sit pædagog-job

Skrevet af Ninna Andreasen

08/12/2015

Mest læste i dag

Verden går i stå. Morten stirrer vantro på skærmen, hvor der er et billede af ham uden tøj på. På billedet står også hans fulde navn, navnet på børnehaven, hvor han arbejder samt en besked.

- Han er blevet taget i at onanere foran børn.

- Synes du, det her er sexet?, spørger hun på chatten.

- Nej. Slet det, svarer Morten.

På det tidspunkt går det op for ham, hvor det er på vej hen.

- Du vil have penge, ikke?

- Jo. 500 Euro. Ellers sender jeg det til alle dine venner, skriver hun og sender en liste over alle hans Facebook-kontakter.

Blev lokket i en fatal fælde
En uge forinden er det midten af oktober 2015. Morten tjekker ind på datingsiden Badoo. Den fungerer lidt som dating-appen Tinder. Hvis to personer ‘liker’ hinanden, kan de skrive sammen.

Han ser billedet af en køn, yngre kvinde og giver hende tommelfingeren opad. Hun gør det samme. De begynder at skrive sammen. Det foregår på engelsk. Hun forklarer, at hun er fra Polen. Kvinden siger, at hun er på besøg hos en søster i København.

Hun fortæller, at hun er eventmanager. Morten fortæller, at han er pædagog og arbejder i en børnehave. De skriver frem og tilbage om, hvad de ønsker af et forhold, hvordan de ser på livet. Ting, man normalt taler om, når man skal forsøge at finde ud af, om man har kemi med et andet menneske med en internetforbindelse imellem.

Derfor aner han heller ikke uråd, da hun spørger ham, hvad han hedder i virkeligheden og på Facebook. Han søger også på hendes navn, men det er tilsyneladende et ret almindeligt, polsk navn, så han kan ikke finde hende imellem hundredevis af profiler.

Han spørger, om hun ikke kan sende ham et link til sin Facebook-profil. Hun svarer ikke, men han tænker ikke nærmere over det.

De skriver sammen stort set hver dag i en uge. Hun spørger, om de ikke kan skrive sammen over Skype. Han invilger. De chatter videre om løst og fast.

Efter en uge, hvor de har skrevet sammen, logger Morten på Skype. Det er søndag. Han hænger ud i sin lejlighed i joggingtøj, mens maden simrer i køkkenet. Kvinden spørger, om de ikke skal se hinanden over web-cam. Han siger ja, og hun ringer ham op.

Læs også: Affære fælder Dyrby som nyhedsdirektør på TV2

Lyden virker desværre ikke, så de kan ikke tale sammen. Men det er tilsyneladende heller ikke det, kvinden vil. Hun begynder nemlig at smide tøjet.

Først ryger bh’en. Så trusserne. Morten tænker, at kvinden er sexet. Han smider også tøjet.

- Jeg er stødt på mange engelske profiler, hvor det er lige på og hårdt, og de vil have én på Skype og til at smide tøjet. Dem har jeg selvfølgelig ikke været i kontakt med. Men her havde jeg nået at få noget tillid, fordi vi havde chattet sammen i en uge, siger pædagogen til dagens.dk.

Kort efter, han har smidt tøjet, logger hun af.

- Så popper der en video op. Med mit fulde navn og arbejdssted. Hun har brugt hele min Facebook-profil, forklarer Morten.

Han aner hurtigt, hvor det er på vej henad og spørger hende, om hun vil have penge. Det vil hun. 500 euro - eller 3.700 danske kroner.

- Så panikker jeg og prøver at lukke min Facebook-profil. Imens kommer der flere trusler om, at hvis jeg ikke svarer, ser hun ingen anden udvej, end at poste det, siger den 44-årige pædagog.

Han nægter at betale de 500 euro, kvinden kræver.

- Du gav mig ikke andre muligheder. Jeg har posted det til alle dine venner. Håber, du kan lide det, skriver hun.

Livet blev ødelagt
- Der går 10 minutter, før det hele eksploderer, siger Morten.

Hans telefon begynder at bimle og bamle. Det vælter ind med opkald og beskeder.

- Jeg får lukket min Facebook-konto og ringer til politiet. De kan ikke gøre noget. Jeg skynder mig at kopiere hele samtalen fra Skype, så jeg har noget at give politiet, siger Morten.

Hans chef fra børnehaven er blandt dem, der ringer, og en af de få, der faktisk får fat i ham. Hun beder ham blive hjemme fra arbejde om mandagen.

Billedet og videoen er nemlig ikke kun røget ud til Mortens venner og familie. Kvinden har tilføjet hele hans venneliste som venner på en falsk profil med et dansk navn. Hun har også tilføjet en del af hans venners venner, hvoriblandt der er forældre til børn og kolleger i den børnehave, han arbejder i. Når de går ind for at se hendes profil, efter hun har sendt dem en venneanmodning, er det første, der dukker op, billederne af Morten uden tøj på med beskeden om, at han er taget i at onanere foran børn.

Morten slukker telefonen. Forældrene er begyndt at ringe til børnehaven.

- Der er en, der ringer og siger, at der florerer noget på nettet, og at der er lynch-stemning, får Morten senere at vide.

Angst for at blive slået ned
Sammen med ledelsen i børnehaven bliver han enig om at holde sig væk fra arbejdspladsen på ubestemt tid.

- Det er det værste en pædagog kan blive beskyldt for. Der vil altid være nogen, der tvivler, siger han.

Han holder sig mest indendøre og tør end ikke at gå ned i fitnesscentret, som han ellers bruger flittigt, af frygt for at folk vil spørge eller gøre noget ved ham.

- Det første stykke tid var jeg paranoid. Jeg var nervøs, når jeg gik på gaden. Hvis jeg besøgte nogen, var jeg angst for, at der stod “Pædofil” på min hoveddør, når jeg kom hjem.

Læs også: Kvinder udstillet på porno-side: 'Her er en dansk mor, jeg gerne vil kn****'

Morten vælger i samråd med sin arbejdsplads at fratræde sin stilling. Det vil være svært at fastholde tilliden i forældregruppen, vurderer han og ledelsen.

- Jeg syntes heller ikke, det var fedt at skulle se dem i øjnene, efter jeg var blevet ydmyget på den måde. En ting er at blive posted i bar røv, hvis man arbejder i et smedefirma, men det er så ømt, når det er børn, og man er mandlig pædagog, forklarer Morten.

Advarer andre mod at begå samme fejl
Tilbage sidder Morten nu i sin lejlighed. Han har fået krisehjælp oven på oplevelsen, men heldigvis også oplevet en massiv opbakning blandt venner, bekendte og familie.

Han er trist og vred over forløbet og føler, at hans alarmklokker burde have ringet, da kvinden begyndte at smide tøjet. Men det er ikke kun i forhold til nøgenhed på billeder og video på nettet, at han gerne vil advare andre.

- Folk skal tænke over, hvilke oplysninger de lægger tilgængelige på Facebook. Alt kan blive brugt mod én. I dag er min Facebook-profil fuldstændigt blottet for oplysninger om, hvor jeg bor og arbejder, og kun mine venner kan se selve profilen.

- Det ville jeg ønske, jeg havde gjort før. Så havde jeg stadig haft et job, taget min efteruddannelse og været støtte- og kontaktperson for to skønne drenge. Alt er vendt på hovedet nu.

Morten søger i øjeblikket nyt arbejde. Han har været til en enkelt jobsamtale, hvor han forklarede, hvorfor han måtte forlade sit nuværende job, men det lod ikke helt til, at de, som interviewede ham, forstod det.

- Så jeg vil nok være lidt varsom fremover, selvom jeg selvfølgelig ikke vil lyve. Nu skal jeg bare have mig et nyt job. Jeg dur ikke til at gå herhjemme, siger han.

Morten er et opdigtet navn. Personens sande identitet er redaktionen bekendt. Hans sag bliver behandlet hos politiet, men det ser umiddelbart ud til, at den ikke kan opklares.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: