Moskva: Over 100 anholdt efter Navalnij-demonstration

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnij og flere end 100 andre demonstranter blev tirsdag aften anholdt i det centrale Moskva, oplyser aktivister ifølge BBC.

Ifølge overvågningsgruppen OVD er mindst 171 personer blevet anholdt og ført væk fra en større plads i byen.

Aleksej Navalnij opfordrede tidligere på dagen sine tilhængere til at samle sig nær Kreml, efter at hans bror blev idømt tre og et halvt års fængsel for svindel. Selv fik han en betinget dom.

Politiet anholdt Navalnij og kørte ham tilbage til sit hjem, hvor han har været under husarrest siden februar. Herfra opfordrede han via Twitter sine tilhængere til at fortsætte protesterne.

Ifølge Navalnij, der er en kendt Putin-kritiker, er sagen mod ham og hans bror politisk og støttet af præsident Putin.

- Dette regime har ingen ret til at eksistere, det bør tilintetgøres, sagde han tidligere på dagen.

Omkring 2000 mennesker samlede sig tirsdag aften til demonstrationen i Moska i 10 minusgrader.

EU sagde i en erklæring tirsdag, at "sagen mod Navalnij synes at være politisk motiveret", og samme melding kom fra USA's udenrigsministerium, der siger, at retssagen og fængslingen af Navalnij-brødrene i Moskva markerer en foruroligende udvikling i Rusland , som har til formål at straffe og forhindre politisk aktivisme.

- Vi er foruroliget over Navalnijs dom, siger en talsmand for udenrigsministeriet, Jeffrey Rathke.

Egentlig skulle dommen først være afsagt 15. januar. Ifølge Navalnijs støtter står regeringen bag datoændringen for at undgå en stor demonstration, der var planlagt til fordel for Navalnij i hovedstaden 15. januar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip