Moskva: Russiske krigsfly tog alle hensyn i Østersøen

14/04/2016 12:48

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Rusland siger, at det respekterede alle sikkerhedsregler, da to af dets kampfly tidligere på ugen fløj meget tæt på et amerikansk krigsskib i Østersøen.

- Der blev taget hensyn til alle sikkerhedsregler, siger en talsmand for det russiske forsvarsministerium, Igor Konasjenkov, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Han siger, at de russiske fly foretog prøveflyvninger, og at de fløj væk fra det amerikanske krigsskib med respekt for alle sikkerhedsregler. Samtidig påpeger han, at det amerikanske fartøj var tæt på Ruslands flådebase i Østersøen.

Det amerikanske militær har sagt, at de russiske fly simulerede et angreb, da de passerede det amerikanske krigsskib.

- Det var en af de mest aggressive episoder så langt tilbage, som jeg husker, siger en højtstående kilde i det amerikanske militær til AFP.

Det amerikanske forsvar har lagt billeder op, hvor man kan se, hvor tæt på skibet flyene rent faktisk er kommet. Ifølge BBC var et af kampflyene på et tidspunkt kun ni meter fra den amerikanske destroyer USS Donald Cook.

De russiske Sukhoj Su-24-flys gentagne forbiflyvninger var desuden så tæt på vandet, at det skabte ekstra bølger i Østersøen. Ifølge en militærkilde var der ingen synlige våben på flyene, som i alt kom i nærheden af det amerikanske flådeskib 11 gange.

- De forsøgte at få fat i dem på radioen, men de svarede ikke, siger militærkilden ifølge Reuters.

Foruden flyene var også en russisk helikopter forbi USS Donald Cook syv gange, hvor den angiveligt tog billeder.

Ifølge amerikanerne befandt skibet sig i internationalt farvand. Det nærmeste russiske territorium ligger omkring 70 sømil væk i form af Kaliningrad, der er en russisk eksklave mellem Litauen og Polen.

- Denne episode er i fuldstændig uoverensstemmelse med de professionelle normer for militær, der opererer i nærheden af hinanden i internationalt farvand og i internationalt luftrum, siger en talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest.

/ritzau/Reuters