Mubarak får dom i ny retssag om drab på demonstranter

En domstol i Kairo har lørdag afvist anklagen mod Egyptens tidligere præsident Hosni Mubarak for drab på hundredvis af demonstranter i 2011.

Domstolen frikender samtidig Mubarak og hans to sønner Alaa og Gamal for en korruptionsanklage. Men den tidligere egyptiske leder skal fortsat afsone en treårig fængselsdom, som han har fået i en separat korruptionssag.

Mubarak er tidligere blev idømt livsvarigt fængsel for de samme drabsanklager, men den retssag blev siden underkendt.

Mubaraks indenrigsminister Habib el-Adly og seks af ekspræsidentens tidligere kommandanter slipper også for anklagen om drab på demonstranterne.

Det lød vilde begejstringshyl fra tilhørerne, da dommeren afviste drabssagen.

Der kunne umiddelbart efter spores et lille smil hos den tidligere præsident, der klædt i solbriller modtog afgørelsen på en båre anbragt i et fangebur. Hans to sønner og de andre medanklagede strakte sig hen imod den ham for at kysse hans pande.

Den 86-årige Mubarak var anklaget for drabet på hundredvis af demonstranter under den folkelige opstand i januar 2011.

Den tidligere retssag i 2012, hvor han blev idømt livsvarigt fængsel for drabene, blev ved en appeldomstol erklæret ugyldig på grund af teknikaliteter.

Mubarak, der i mere end tre årtier var Egyptens enerådige leder, blev væltet fra magten i februar 2011 efter 18 dages folkelig opstand.

Med afgørelsen lørdag nulstilles på et langt stræk det såkaldte arabiske forår.

Mubaraks fald førte til det første demokratiske valg, som gav sejr til Det Muslimske Broderskab.

Broderskabet og den folkevalgte præsident, Mohamed Mursi, blev sidste år væltet af militæret, og et efterfølgende valg gjorde hærens øverstbefalende, Abdel Fattah al-Sisi, til landets statsoverhoved.

Mubarak var selv tidligere øverstbefalende i hæren.

Over 5000 politifolk var lørdag udstationeret i Kairo for at sikre, at det ikke kom til uroligheder efter domstolsbeslutningen.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip