Mugabe kører krokodillen Mnangagwa i stilling

Skrevet af admin

|

10/12/2014

Dagens topnyheder

Robert Mugabe, Zimbabwes 90-årige præsident, har udpeget en ny vicepræsident.

Det er den hidtidige justitsminister Emmerson Mnangagwa, der forfremmes.

Dermed har Zimbabwes leder igennem de seneste 34 år kørt manden, der er berygtet som en hård mand med tilnavnet krokodillen, i stilling til at blive ny leder af Zimbabwe, når den aldrende Mugabe en dag forlader præsidentposten.

Mnangagwa bliver også næstformand for Mugabes parti, Zanu-PF.

Udnævnelsen af den 68-årige Mnangagwa kommer, dagen efter at Mugabe afsatte den hidtidige vicepræsident, Joice Mujuru, som Mugabe beskyldte for at have kupplaner.

Mnangagwa er en af Mugabes nærmeste allierede. Han har stået side om side med præsidenten i de seneste 50 år. Både i fængslet, på slagmarken og i regeringen.

Faktisk har den nye vicepræsident været med i hver eneste administration siden 1980, da Zimbabwe fik sin uafhængighed fra Storbritannien.

Inden uafhængigheden var han med i en gruppe, der angreb offentlige kontorer og regeringsfaciliteter, og han blev fanget og dømt til døden.

Men han var ung, og straffen blev ændret til 10 års fængsel.

Han har blandt andet været forsvarsminister og også parlamentsformand.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver, at han har fået tilnavnet krokodillen, fordi han regnes for frygtløs og hensynsløs mod sine rivaler.

Han har haft et ry som en mand, der ikke tager fanger.

Efter uafhængigheden fra Storbritannien fik han af det nye styre under Mugabes ledelse til opgave at slå ned på oppositionen, og det gjorde han effektivt, men blodigt.

Tusindvis af mennesker skal være dræbt under opgøret med oppositionen.

Mugabe har udnævnt diplomaten Phelezela Mphoko som anden-vicepræsident. Både Mphoko og Mnangagwa skal efter planen tages i ed i parlamentet fredag.

/ritzau/