Mugabe vil gøre Afrika uafhængig med gave på 300 køer

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Robert Mugabe, Zimbabwes aldrende præsident, har foræret 300 køer til Den Afrikanske Union (AU) med en hilsen om, at unionen dermed kan blive mindre afhængig af donorer.

Køerne blev formelt doneret ved en ceremoni torsdag på Mugabes kontor med deltagelse af unionens næstformand.

Dyrene deltog ikke i festlighederne på præsidentens kontor. De græsser på en eng i en landsby nordvest for Harare.

- Præsidenten har doneret 300 køer til Den Afrikanske Unions fond, efter et løfte han afgav sidste år, da han var formand for unionen, siger Kindness Paradza, som er leder af den udenrigspolitiske komité.

Fondens formål er ifølge Mugabes stab at sikre økonomisk uafhængighed i Afrika.

Han lover, at Zimbabwe vil se efter dyrene. Unionen kan beslutte, hvad den fremover vil gøre med kvæget.

Den 92-årige præsidents ønske er, at kvæget skal "bidrage til at holde fonden i gang". Hans formandsperiode sluttede i januar.

- Det slog mig, at ingen har tænkt på at give kvæg som gave til AU, og eftersom vi er et kvægfolk, hvorfor skulle vi så ikke give en sådan gave til unionen, lyder Mugabes forklaring til den statslige avis Herald.

Den Afrikanske Union har takket Mugabe i et tweet, hvor præsidenten hyldes for "sit eksemplariske lederskab ved at vise, hvordan afrikanere kan bidrage til Afrikas udvikling".

Økonomisk uafhængighed stod højt på dagsorden, da Zimbabwes præsident havde dirigentstokken i unionen.

Donationen fra Mugabe falder på et tidspunkt, hvor tørke i Zimbabwe rammer høsten hårdt, og mindst tre millioner sulter.

/ritzau/AFP