Muligt regelbrud: Clinton brugte privat mail som minister

Hillary Clinton benyttede udelukkende sin private e-mailkonto til regeringsanliggender, da hun var udenrigsminister i USA, hvilket er et muligt regelbrud, da sådan korrespondance skal lagres til eftertiden ifølge reglerne.

Det skriver New York Times tirsdag. Det er endnu uvist, om sagen kan få betydning for hende, hvis hun vælger at stille op til præsidentvalget i 2016. Det står ikke klart, hvorfor hun gjorde brug af sin egen e-mailkonto.

Clinton sad fire år som udenrigsminister uden at have tilknyttet en e-mailkonto fra regeringen. Hendes embedsmænd gjorde intet for at gemme hendes personlige e-mails på ministeriets servere, som det kræves ifølge Federal Records Act.

Først for to måneder siden gennemgik Clintons rådgivere titusindevis af sider af den tidligere ministers e-mails for at udlevere dem til udenrigsministeriet som følge af en indsats for at leve op til gængs bogføringspraksis.

Alt i alt blev 55.000 sider afleveret til udenrigsministeriet, som Clinton forlod i 2013.

Hendes omfattende brug af den private konto er alarmerende, siger embedsmænd i National Archives and Records Administration, Nara, som står for at arkivere historisk materiale.

- Det er meget svært at forestille sig et scenarie, bortset fra nuklear vinter, hvor et agentur vil være berettiget til på kabinet-niveau udelukkende at bruge privat e-mailkommunikation til regeringsbrug, siger Jason Baron, advokat og tidligere chef ved Nara.

En talsmand for Hillary Clinton ved navn Nick Merrill forsvarer hendes brug af den private konto og siger, at det foregik efter reglerne.

Ifølge lovgivning skal breve og e-mails, der er skrevet og modtaget af embedsmænd, dog betragtes som del af det offentlige register og skal bevares så Kongressen, historikere og journalister kan få adgang til dem.

Visse følsomme materialer er dog undtaget.

Det er også et spørgsmål om sikkerhed, lyder en vurdering.

- Personlige e-mails er ikke sikre. Højtstående embedsmænd bør ikke benytte dem, siger Jason Baron.

Sanktioner for ikke at overholde reglerne er sjældne, da rigsarkivet har ringe mulighed for at håndhæve dem.

/ritzau/

 

Dagens Gossip