Murens fald mindes med Beethoven og balloner

Tusindvis af lysende, hvide balloner stiger søndag aften mod den mørke nattehimmel over Berlin for at mindes Murens fald for 25 år siden. Det sker i overværelse af nogle de europæiske ledere, der dengang gjorde det muligt.

De oplyste balloner stod på række over 15 kilometer langs den tidligere grænse, der delte det kommunistiske Østberlin fra Vestberlin.

Begivenhederne den 9. november førte et år senere til Tysklands genforening.

Over en million tyskere og gæster er på gaden i Berlin søndag aften for at mindes begivenheden.

Mange følger intenst Berlins Staatskapelle, der foran Brandenburger Tor opfører 4. sats af Ludwig van Beethovens 9. symfoni, en musikalsk parafrase over Friedrich Schillers digt "Ode an die Freude", som i dag også tjener som EU's hymne.

Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatjov, den tidligere Solidaritetsleder og polsk præsident Lech Walesa og Ungarns tidligere premierminister Miklos Nemeth overværer højtideligheden.

Berlins overborgmester, Klaus Wowereit, minder om, at disse tre personer hver på deres måde var medvirkende til, at det var muligt at slippe af med Muren.

Walesa ved en polsk revolution fra bunden - dannelsen af den uafhængige fagforening Solidaritet allerede i 1980 - og Nemeth som en del af en revolution fra oven, hvor kommunistpartiet i Ungarn selv lod sig afvikle i god tid for at bane vej for demokrati.

Og Gorbatjov for at han gennem sin politik opgav, at Sovjetunionen længere skulle bestemme over Østeuropas fremtid.

Men så er scenen også overladt til berlineren Udo Lindenberg - Tysklands svar på Kim Larsen - og festen fortsætter.

Tidligere på dagen lagde forbundskansler Angela Merkel blomster ved et mindesmærke i Bernauer Strasse for de mange, der forsøgte at flygte fra det daværende DDR.

- Murens fald har vist os: Drømme kan blive til sandhed. Intet behøver at forblive, som det er, sagde Merkel.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip