Museforsøg kan øge dopingstraffen for steroidebrug

Sprinteren Justin Gatlin havde udstået to dopingstraffe, da han ved Diamond League-stævnet i Bruxelles løb årets hurtigste tid på 100-meteren.

Men måske vil han og andre atleter med tidligere domme for brug af steroider slet ikke få lov at stille op ved lignende sportsarrangementer fremover.

Det kan nemlig blive konsekvensen af den forskning, som Kristian Gundersen fra Oslo Universitet har stået bag.

Den viser, at mus, der får steroider, har gavn af dopingstofferne mange år frem i tiden - også længere end de to års karantæne, som det hidtil har udløst at blive testet positiv for brugen af ulovlige muskelopbyggere.

Forskningsresultaterne vil dermed også kunne forklare, hvorfor Gatlin trods en fremskreden alder præsterer bedre nu, end han gjorde tidligere i karrieren.

Det internationale antidopingagentur Wadas videnskabelige direktør, Olivier Rabin, siger til BBC, at man vil følge resultaterne fra Oslo nøje.

- Vi ved jo ikke, om man kan overføre sådanne resultater på mennesker. Der er en masse sygdomme, som man kan helbrede mus for, men ikke mennesker, så der er stadig et stort spring.

- Men hvis resultaterne fortsat viser, at effekten varer mere end to eller fire år, så vil vi selvfølgelig gøre medlemmerne af vores komitéer opmærksomme på det.

De nye dopingregler, der træder i kraft ved årsskiftet, giver mulighed for karantæne i op til fire år for førstegangsovertrædere.

/ritzau/