Musikglade ældre får deres eget plejehjem

Mandag indvies Musikplejecentret Sølund på Nørrebro i København.

Plejehjemmet er det sjette i rækken af såkaldte profilplejehjem, der tager udgangspunkt i de ældres interesse- og værdifællesskaber, og i dag har udmøntet sig i plejehjem for blandt andet madentusiaster, dyreelskere, etniske minoriteter og homoseksuelle.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Folk er forskellige og har forskellige interesser og værdier. Det vil vi gerne matche også i vores plejetilbud, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF) til avisen.

De nye plejehjem kan da netop også ses som en offentlig anerkendelse af den voksende individualisering i samfundet, siger Henning Bech, professor emeritus ved Institut for Sociologi på Københavns Universitet.

- Det moderne menneske opfatter sig selv som andet og mere end bare en borger i et samfund. Vi ser os selv som individer, der handler og indretter os på baggrund af vores interesser og erfaringer. Det gælder selvfølgelig også, når vi bliver ældre.

- De nye specialiserede plejehjem er en anerkendelse af den udvikling, siger Henning Bech til Kristeligt Dagblad.

Samtidig mener han, at der er tale om en demokratisering af plejehjemssektoren, hvor særlige og målrettede plejetilbud hidtil har været forbeholdt de velhavende.

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal tror, at vi fremover vil se langt flere specialiserede pleje- og omsorgsinstitutioner i både offentligt og privat regi.

Hun er ifølge Kristeligt Dagblad sikker på, at de fokuserede plejehjem kan øge de ældres livskvalitet og give dem bedre mulighed for at fastholde interesser og meningsfulde fællesskaber. Men anerkendelsen af den enkeltes individuelle behov udfordrer samtidig det store fællesskab, påpeger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip