Muslinger og østers ved Limfjorden kan være giftige

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Går du en tur langs stranden ved Limfjorden, bør du holde dig fra at samle muslinger og østers ind til aftensmaden.

Det skyldes, at der er fundet algegift i muslingerne, som kan give kløe og følelsesløshed ved munden. Det kan også sprede sig til ansigtet og nakken.

Fødevarestyrelsen advarer nu mod, at man samler muslinger i Limfjorden, og advarslen gælder særligt ved Hvalpsund, Sønder Bredning og Løgstør Bredning.

I værste tilfælde kan algegiften medføre hovedpine, opkastning og diarré. I allerværste fald kan giften føre til dødsfald.

Det nytter ikke noget at tilberede skaldyrene, da algegiften ikke forsvinder ved varmebehandling.

Algerne, som producerer giften, kan føres med strømmen. Der er derfor risiko for, at algegiften kan findes i andre dele af Limfjorden end ved Hvalpsund, Sønder Bredning og Løgstør Bredning, hvor den er fundet på nuværende tidspunkt.

Hos Foreningen Muslingeerhvervet er man naturligvis ærgerlig over, at der er fundet algegift i muslingerne. Men tidspunktet kunne have været værre, lyder det fra formand Viggo Kjølhede.

- Det er altid i maj, at muslingerne gyder, og så falder kødprocenten. Det var et vældigt fint tidspunkt, det skulle komme på, siger han.

Viggo Kjølhede fortæller, at man tilfældigvis allerede havde sat ugekvoten for fiskeri til næste uge ned, fordi kødprocenten er så lav i øjeblikket.

På mandag foretages der nye prøver, som sendes ind til Fødevarestyrelsen. Det er så op til styrelsen at beslutte, om forbuddet skal fortsætte.

Hvis man gerne selv vil samle østers og muslinger, opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man kun samler muslinger i de områder i Limfjorden, der er åbne for kommerciel høst.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man se, hvilke områder der er overvågede, og hvor man kan sikre sig, at de muslinger og østers, man finder, er til at spise.

/ritzau/