Myanmars regering lykønsker Suu Kyi og lover samarbejde

Myanmars militært støttede regering lover, at den vil respektere udfaldet af parlamentsvalget søndag.

- Vi vil arbejde fredeligt sammen om overgangen, hvor ansvaret skal overdrages til det vindende parti, siger informationsminister Ye Htut, som lykønsker partiet NLD med valgsejren.

Oppositionslederen Aung San Suu Kyis parti, NLD, har vundet 90 procent af de pladser i parlamentet, som er fordelt, oplyser valgkommissionen.

Optællingen af stemmer efter søndagens valg er fortsat i gang, men allerede tirsdag stod det klart, at vinderen af valget er Suu Kyi, og at hun er blevet stemt ind i landets parlament.

- Folket har udtrykt dets vilje. Jeg inviterer jer til at drøfte national forsoning, skriver Suu Kyi i et brev til præsident Thein Sein.

Ifølge BBC har en repræsentant for Thein Sein gratuleret oppositionslederen med valget til parlamentet.

NLD skal have to tredjedele af de 330 pladser i parlamentet, hvis partiet alene skal kunne danne regering. Partiet siger selv, at det vil opnå over 250 pladser.

Ud over de pladser, som stod på spil ved valget, er en del af pladserne forbeholdt hæren.

Aung San Suu Kyi har sikret sig sit sæde i en valgkreds i Yangon, der er Myanmars største by og tidligere hovedstad.

Valget er historisk, fordi det er Myanmars første frie valg i 25 år.

I 1990 fik Aung San Suu Kyi ligeledes en overbevisende valgsejr. Men den sejr ville det militære styre ikke acceptere. Det overtog magten ved et kup og placerede Suu Kyi i husarrest.

I Yangon frygter man stadig, at historien vil gentage sig, og at det nuværende styre ikke vil anerkende Suu Kyis sejr.

Dog virker det sandsynligt, at oppositionslederens parti kan holde fast i magten denne gang, da det militære styre i Myanmar har været ramt af en række sanktioner fra det internationale samfund.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip