Mysterie på 29. år: Løj verdenskendt komiker sig død?

Skrevet af Lotte Sørensen

15/11/2013

Mest læste i dag

Andy Kaufman var verdenskendt og elsket for sin komik, men i maj 1984 døde han af en sjælden form for lungekræft i en alder af kun 35 år. Eller gjorde han?

I mandags påstod han bror, Michael Kaufman, at Andy Kaufman stadig er i live, og at han blot havde iscenesat sin egen død som den ultimative spøg. 

Ifølge Michael Kaufman fandt han for mange år siden et brev fra Andy Kaufman, hvor han beskrev, hvordan han ville lyve sig død. I brevet stod der, at han ville dukke op igen juleaften 15 år senere på en restaurant. Da Michael Kaufman dukkede op på restauranten juleaften 1999, gav en tjener ham et brev, der angiveligt skulle være fra broderen.

Læs også: Nyhedsbureau løj Obama død på Twitter-konto

I brevet bad Andy Kaufman om, at deres forældre ikke fik noget at vide. De er nu begge døde, og Michael Kaufman læste derfor brevet højt i mandags til en prisuddeling for nye komikere, Andy Kaufman Awards.

- Det var for stort et pres at være Andy Kaufman. Jeg ville bare være Andy. Jeg tror, at det er derfor, at jeg blev syg. Jeg blev nødt til at ændre mig fuldstændigt, og det hurtigt. Jeg er ekstremt lykkelig gift med den mest vidunderlige hustru i verden og har to fantastiske børn: En ti-årig pige og en dreng, som er otte, stod der i brevet fra 1999.

Med sig havde Michael Kaufman en 24-årig kvinde, der påstod, at hun var Andy Kaufmans datter.

Læs også: Borat slog 87-årig skuespillerinde ihjel for sjov

Men siden har hjemmesiden The Smoking Gun afsløret, at kvinden i virkeligheden er en skuespiller, og de mener, at Michael Kaufman har hyret hende til at holde liv i rygterne om Andy Kaufman. Det nægter han dog.

Til CNN siger han, at han hele tiden var skeptisk. Nu tror han, at Andy Kaufman er død, og at den unge kvinde var en del af en spøg, men at han ikke selv stod bag. Han er dog ikke vred.

- Jeg er stadig i gang med at bearbejde det. Som Andys bror lærer man i årenes løb at flyde med strømmen på en måde. Så jeg har blandede følelser. Jeg har aldrig ladet mig selv blive for begejstret, men jeg var altid en smule skeptisk, siger Michael Kaufman.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Andy Kaufman havde talt med flere om at iscenesætte sin egen død. Flere mener at have set ham på mindre standup-klubber, andre påstår, at han lever et stille familieliv i staten New Mexico. Andre mener dog ikke, at Andy Kaufman ville kunne udsætte sin familie for smerten ved at tro, at han var død i så mange år.

Hans manager, George Shapiro, afviser, at Andy Kaufman lever.

- Andy er spillevende i vores hjerter, men jeg tror ikke, at hans krop er her. Han døde. Jeg var på hospitalet, siger han.

Andy Kaufman ville have været 64 år, hvis han var i live i dag.