Mystisk russisk tankskib sætter kurs mod Danmark

Det angiveligt russiske tankskib, der var uden for Stockholms skærgård, har skiftet kurs og sejler nu mod øen Gotska Sandön, der ligger et stykke sydøst for hovedstaden.

Svenska Dagbladet skriver, at tankskibet NS Concord ved ottetiden søndag morgen satte ny kurs og sejlede bort med en hastighed på ni knob ifølge Svenska Sjöfartsverket.

- Den har vendt rundt og går nu 12 knob mod nordøst, siger Anders Nordin, der er områdeleder ved Sjöfartsverket.

Det endelige mål er angiveligt "danske stræder" i form af Kattegat og Skagerrak ifølge fartøjet selv.

Forsvarets søredningstjeneste, JRCC, har ikke kendskab til tankskibet, oplyser vagthavende til Ritzau.

Tankskibet har i dagevis sejlet zigzag ud for den svenske skærgård, selvom den egentlig havde kurs mod en dansk havn, og det får flere svenske aviser til at spekulere i, om fartøjet fungerer som et forsyningsskib for en beskadiget russisk ubåd.

Olietankeren havde Danmark som destination, da den forlod havnen for flere dage siden, men siden 15. oktober har skibet sejlet ud for den svenske kyst ved Stockholm.

Ifølge hjemmesiden Marine Traffic er skibet NS Concord et russisk handelsskib, men sejler under liberisk flag.

Svenska Dagbladet offentliggjorde lørdag aften den mystiske sejlaktivitet, og umiddelbart efter ændrede skibet retning til at sejle stik mod øst - altså væk fra sin danske destination. Herefter forsvandt det fra radarskærmen hos marinetraffic.com.

Det svenske forsvar har igangsat en omfattende eftersøgning i skærgården efter tegn på, at et beskadiget russisk undervandsfartøj angiveligt befinder sig i svensk farvand.

Oplysninger peger på, at det er Rusland, som står bag den fremmede undervandsaktivitet i Stockholms skærgård, skriver Svenska Dagbladet.

Rusland afviser dog at have problemet med fartøjer i svensk farvand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip