Myten om tomme kirker aflivet

En præst, der prædiker for to fremmødte pensionister og en enkelt kommende konfirmand: Medierne har længe tegnet et billede af tomme kirker, men det billede rykker nye tal ved.

København, Viborg og Fyens Stift har fremlagt et gennemsnitligt antal deltagere ved gudstjenester de seneste seks måneder.

Og tallene afkræfter myten om de tomme kirker: I Københavns Stift er der i gennemsnit 58 deltagere til en gudstjeneste, i Viborg Stift 50 og i Fyens Stift 43, skriver Kristeligt Dagblad.

Selvom kirkerne dermed ikke er fyldt op til gudstjenesterne, er det ganske pæne tal, siger Peter Birkelund Andersen, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

- Der vil altid være kirker, der har flere kirkegængere end andre. Og 50 mennesker i en stor kirke kan se ud af få, men det er pæne tal, som man bør være tilfreds med, siger han til Kristeligt Dagblad.

Når den generelle fortælling alligevel går på, at kirkerne står tomme, ligger der to grunde bag, vurderer religionssociolog Peter Lüchau fra Københavns Universitet.

Ud over, at man griber fat i den kirke, hvor det går dårligt, i stedet for at se på helheden, mener han også, at der er en generel tendens til at synes, at alting går ned ad bakke for folkekirken.

- Men der er altså stadig 79 procent, der er medlem af folkekirken, og der er vist ingen anden forening eller parti, der kan bryste sig af det samme, siger han til Kristeligt Dagblad.

Der har ifølge avisen været modstand mod at skulle tælle kirkegængere. De tal, der er indsamlet fra de tre stifter i undersøgelsen, er heller ikke indsamlet på samme måde, og derfor "kan det være vanskeligt at tale om en videnskabelig opgørelse", skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

 

Dagens Gossip