Mytteri på vej mod Labour-formand Ed Miliband

Formanden for det britiske arbejderparti, Ed Miliband, er i store vanskeligheder i sit eget parti, hvor en række medlemmer kræver ham fjernet inden næste års parlamentsvalg.

Arbejderpartiet har en meget lille føring i forhold premierminister David Camerons konservative parti, inden vælgerne skal stemme i maj næste år.

Men Milibands popularitet er sunket til det laveste niveau hidtil, og det får mange i Labour til at tvivle på, at han er den rette til at føre partiet til sejr.

Britiske aviser skrev torsdag om unavngivne Miliband-medarbejdere, der fortæller, at lovgivere i formandens eget parti har sendt breve i omløb, hvor de kræver, at han træder tilbage.

Miliband har afvist oplysningerne som "nonsens".

Ikke desto mindre er partiets valgkoordinator, Douglas Alexander, kommet formanden til undsætning og opfordrer partiet til at komme til fornuft.

- Han har udfordringer, men vi har alle udfordringer i ethvert politisk parti, og alle os i Labour er nødt til at tænke over den kendsgerning, at splittede partier taber valg, siger han til BBC torsdag aften.

Siden den Oxford-uddannede Miliband blev formand for Labour i 2010, har den britiske presse betegnet ham usikker og akavet i sin rolle som leder, og det har gjort mange medlemmer bekymret for, at hans person kan spærre for, at Labour overtager regeringsmagten næste år.

Han skuffede mange Labour-folk på partiets landsmøde i september. Her bemærkede man blandt andet, at han i sin tale om næste års valgtemaer kom til at glemme at omtale indvandring og underskud på statsfinanserne.

- For øjeblikket er Ed en hindring for Labours succes, men folk siger fortsat, at de foretrækker en Labour-regering i meningsmålingerne, siger Andrew Harrop, der er generalsekretær for tænketanken Fabian Society, der var med til at grundlægge det oprindelige arbejderparti.

New Statesman, der er et venstreorienteret tidsskrift, og som støttede Ed Miliband under formandsvalget i 2010, betegner ham i en meget kritisk artikel som ufølsom over for, hvad der rører sig blandt vælgere i den lavere middelklasse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip