Nådesløs undertrykkelse er hverdag i Iraks næststørste by

Skrevet af admin

27/07/2014

Mest læste i dag

En nådesløs undertrykkelse er blevet virkelighed i den irakiske millionby Mosul, efter at jihadister, der fører "hellig krig", har overtaget kontrollen og fremturer med en brutal fremfærd over for byens indbyggere.

Propagandavideoer, som sunnioprørerne selv har lagt ud på internettet, har vist, hvordan gruppen gennemhuller civile biler med skud, og hvordan fodgængere er blevet dræbt af jihadister, som har åbnet ild fra deres biler, når de er kørt forbi almindelige fodgængere.

Der har indtil videre ikke været bekræftede rapporter om offentlige henrettelser som i Syrien, hvor knælende mænd på række er blevet skudt i baghovedet - en efter en.

- Kvinder skal bære ansigtsslør og gå med hænder og fødder tildækket. Klæderne må ikke vise kroppens former og parfume er forbudt, hed det i en erklæring under fredagsbønnen fra Islamisk Stat (IS) - en ekstremistisk, voldelig bevægelse, som inden erklæringen om et kalifat i Syrien og Levanten kaldte sig Isil.

- Dette er ikke en begrænsning af kvindens frihed. Det forhindrer hende i at blive nedværdiget og vulgær, hedder det videre.

For kvinder, der ikke følger de nye "retningslinjer", venter der en hård straf, da Isil slår hårdt ned på enhver form for "utugt."

Jihadisterne har et særligt "moralpoliti", der patruljerer i gaderne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Patruljerne rapporterer videre til deres egne moralkomitéer, som allerede har sat deres tydelige præg på bylivet. En højskole for kunst og idræt er blevet lukket, statuer af kendte digtere er blevet revet ned og vandpiber er bleget forbudt.

Samtidig har kvinder fået streng besked på, at de aldrig må gå på gaden uden en mand ved deres side.

Den kristne befolkning i byen har valget mellem at konvertere til islam eller flygte, da de i modsat fald vil blive "dræbt med sværdet." Der har været kristne i Mosul igennem 16 århundreder, men det er nu forbi.

IS menes at være blevet stadigt stærkere, efter at regeringen ikke har evnet at række bredt ud og omfavne alle dele af det irakiske samfund, der blandt andet omfatter koptiske kristne, kurdere, drusere, sunni- og shiamuslimer.

FN's Sikkerhedsråd fordømmer i en resolution forfølgelsen af kristne og andre mindretal i Irak, og det advarer om, at sådanne handlingerne kan opfattes som forbrydelser mod menneskeheden.

/ritzau/NTB