Naboland advarer om angreb på ukrainsk by: Så er det slut

Ukraine frygter, at stilheden ved fronten i øst blot er et forvarsel om en snarlig storm på den store sortehavsby Marjupol.

De prorussiske separatister er med støtte fra præsident Vladimir Putins russiske styrker blot i gang med flytte soldater og isenkram, lyder vurderingen fra Kijev.

Men skulle det ske, at Marjupol bliver angrebet, vil det være lig med et sammenbrud af den aftale, som politiske ledere fra Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig indgik 12. februar efter maratonforhandlinger i Minsk.

Det slår den polske udenrigsminister fast under sit og den danske udenrigsminister Martin Lidegaards (R) besøg hos den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, mandag i Kijev.

- Angriber de i Marjupol, så er det slut. Så er det helt slut med denne måde at tale sammen på, siger Grzegorz Schetyna til Ritzau.

Under konflikten i det østlige Ukraine, hvor separatister i snart et år har erklæret uafhængighed fra og bekæmpet styret i Kijev, har flere end 6000 mennesker mistet livet.

- Marjupol er en stor ukrainsk by med over 500.000 mennesker. Det er en meget vigtig by.

- Det er umuligt for separatisterne at angribe og bombe Marjupol uden en forudgående politisk beslutning i Rusland. De ved det, og vi ved det. Det vil være Putins beslutning, siger den polske minister.

I Europa er Polen landet med de tætteste bånd til Ukraine, og det er medvirkende til, at de to udenrigsministre har fået en direkte møde med Porosjenko, som ellers kun mødes med stats- og regeringschefer.

De to EU-udenrigsministre er i Ukraine for at udtrykke europæisk støtte til ukrainerne og for at følge op på de reformer, som regeringen i Kijev har lovet at gennemføre for at få økonomisk krisehjælp.

Polen annoncerede for nogle måneder siden et projekt, hvor man med 100 soldater i nabolandet skal træne ukrainske regeringsstyrker.

Det er imidlertid ikke på bordet at sende hverken våben eller soldater til kamphandlinger i den tidligere sovjetrepublik.

- Nej, det er slet ikke tiden til det. Det vil alene være til glæde for den russiske propaganda. Så kan de sige, at polakkerne igen taler om militært udstyr. Lige nu handler det om at få implementeret våbenhvilen, siger Grzegorz Schetyna.

USA har længe åbent talt om muligheden for at udstyre Ukraine med egentlige våben, men det er ikke noget, præsident Barack Obama har taget beslutning om.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip