Næste år vil endnu flere miste dagpengene

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indledte den politiske sæson med en blank afvisning af at ændre på dagpengesystemet.

Nu viser regeringens egne tal, at endnu flere danskere vil opbruge retten til dagpenge næste år.

Ifølge Ritzaus oplysninger er regeringens eget skøn, at 5372 ledige i år vil have fået dagpenge i to år og dermed blive skubbet over på den lavere midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som svarer til kontanthjælp.

Ydelsen blev indført i maj 2013 af S, R, SF og Enhedslisten for at mildne indfasningen af dagpengereformen fra 2010.

Og antallet kommer til at stige til næste år, hvor 6666 danskere vil havne på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Dermed vil flere danskere formentlig stå frem i medierne og fortælle, hvor svært det kan være at betale huslejen, når dagpengene løber ud.

Tallet indgår ifølge Ritzaus oplysninger i det forslag til finanslov, som finansminister Bjarne Corydon (S) præsenterer tirsdag. Og det kommer dermed på et meget ubelejligt tidspunkt for regeringen, der står over for at skulle indgå sin sidste finanslovaftale før valget.

Netop spørgsmålet om ændringer i dagpengesystemet har martret regeringen gennem hele dens levetid. Og dagpengene står øverst på listen for SF og Enhedslisten ved de kommende finanslovforhandlinger.

De to støttepartier vil formentlig gribe tallet og bruge det som et bevis på, at regeringen har taget fejl i skønnet over, hvor hårdt den omstridte dagpengereform rammer danskerne.

Regeringen forventer ellers samtidig, at beskæftigelsen vil stige med mere end 20.000 personer i år og næste år. Men det er altså ikke nok til at stoppe strømmen af danskere, som ryger ud af dagpengesystemet og over på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.

Helle Thorning-Schmidt har flere gange fastslået, at regeringen først vil være klar til at se på eventuelle ændringer af dagpengesystemet, når regeringens dagpengekommission er færdig med sin rapport.

Det ventes først at ske efter folketingsvalget, der senest skal komme 15. september næste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip