Næsten 1,7 millioner så premiereafsnittet af "1864"

Så du også første afsnit af DR's nye dramaserie "1864" søndag aften? Så er du langt fra den eneste.

DR Kultur skriver mandag, at næsten 1,7 millioner personer så med, da første afsnit af Ole Bornedals serie om den tabte krig for 150 år siden blev vist.

Det svarer ifølge DR Medieforskning til, at to ud af tre tv-seere søndag aften mellem klokken 20 og 21 havde tunet ind på DR's hovedkanal.

Det er ifølge DR Medieforskning den stærkeste dramapremiere, siden "Krøniken" blev vist i 2004, hvis man måler på seerandelen. "Krøniken" havde dengang en seerandel på 85 procent, mens premieren på "1864" havde en seerandel på 67 procent.

Til yderligere sammenligning blev første afsnit af "Arvingerne" set af knap 1,8 millioner seere 1. januar 2014, og da første afsnit af den tredje "Borgen"-sæson blev vist 1. januar 2013, var der også knap 1,8 millioner seere.

Ifølge DR Medieforskning skyldes det dog, at begge afsnit blev sendt 1. januar, hvor der er ekstra mange tv-seere. Ingen af de to afsnit formåede at kapre to ud af tre tv-seere ligesom "1864", men måtte begge nøjes med tre ud af fem tv-seere.

Serien har været heftigt diskuteret og kritiseret over de seneste dage af både politikere og historikere, der ikke mener, at den er historisk korrekt, samt at den er politiserende. Andre har forsvaret serien som værende fiktion baseret på virkelige hændelser.

Anmeldelserne har ligeledes været blandede i mandagens aviser. I Politiken og BT er der topkarakterer til tv-dramaet, mens Berlingske, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten er knap så begejstrede.

Serien centrerer sig om brødrene Laust og Peter, der deltager i Den Anden Slesvigske Krig i 1864 - en krig, som Danmark tabte til Prøjsen, hvorefter Slesvig, Holsten og Lauenborg udgik af det danske kongerige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip