Næsten 3000 er døde som følge af ebola-katastrofen

Dødstallet som følge af ebola-katastrofen i det vestlige Afrika nærmer sig 3000. 2917 personer er døde ud af samlet set 6263 sygdomstilfælde.

Det meddeler Verdenssundhedsorganisationen, WHO, torsdag.

WHO siger desuden, at ebola-situationen har stabiliseret sig i Guinea, men at spredningen fortsætter i Sierra Leone og Liberia.

- Situationen i Guinea ser ud til at have stabiliseret sig, selvom det stadig er en kilde til bekymring. Et sted mellem 75-100 tilfælde er blevet konstateret hver uge de sidste fire uger, hedder det i en officiel erklæring fra WHO.

Der er dog stadig en række store udfordringer i forhold til at inddæmme smitten. I Liberia mangler der ifølge WHO blandt andet 1550 sengepladser.

Det er dog ikke den eneste udfordring, som sundhedsmyndighederne og hjælpeorganisationerne står over for. Der har været rapporter om, at lokale har blokeret veje i området Fassankoni i Guinea for at afskære beredskabshold fra at komme ind i området.

Netop lokal modstand er ifølge Røde Kors en af de store udfordringer i forhold til at knække epidemien.

- Vi skal knække modstanden i lokalbefolkningen, der tror, at vi er fjenden. Hvis alle kun fokuserer på behandling, vil smitten fortsætte, siger Birte Hald, der er der leder Røde Kors' indsats ebolaindsats, til Ritzau.

- Vi er i en situation, hvor mange mennesker i de berørte områder benægter, at ebola overhovedet eksisterer. Det gør det selvfølgelig meget svært, og kampagner bliver mødt med mistro og skeptisk, siger Birte Hald.

- Det skal komme på en acceptabel måde i landsbyerne fra folk, der er tillid til, såsom lokale ledere, medicinmænd og religiøse ledere, siger hun.

Ud over Sierra Leone, Guinea, Liberia har der også været smittetilfælde i Nigeria og Senegal. Den nigerianske præsident, Goodluck Jonathan, meddelte dog sent onsdag, at Nigeria er fri af ebola.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip