Næsten halvdelen af briterne vil ud af EU

EU-skepsissen i Storbritannien er ikke til at tage fejl af.

Næsten hver anden brite mener, at landet bør forlade det europæiske samarbejde, viser en ny meningsmåling, som Opinium har lavet for The Observer.

48 procent af de adspurgte siger, at de er helt sikre eller næsten sikre på, at de ved en folkeafstemning vil stemme for, at Storbritannien melder sig ud af EU.

Splittelsen er dog fortsat stor. 37 procent - eller mere end hver tredje - er ifølge målingen helt eller næsten sikre på, at de vil blive i EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, har lovet en folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab inden udgangen af 2017, hvis hans parti altså står som vinder efter et kommende valg.

I øjeblikket arbejder David Cameron på at forhindre luxembourgeren Jean-Claude Juncker i at blive EU-Kommissionens næste formand. Meget tyder dog på, at han ikke vil lykkes med den mission.

Jean-Claude Juncker har blandt andet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, støtte, ligesom at EU-Parlamentet peger på luxembourgeren til topposten.

David Cameron har senest i et debatindlæg i flere europæiske aviser plæderet, at det vil være direkte udemokratisk, hvis medlemslandene giver jobbet til Jean-Claude Juncker.

EU-landenes stats- og regeringschefer mødes i slutningen af næste uge. Her ventes de at tage stilling til, hvem der i efteråret skal erstatte nuværende kommissionsformand José Manuel Barroso.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip