Narkotiltalt i agentsag: Jeg ville bare sælge olivenolie

Skrevet af admin

09/09/2014

Mest læste i dag

Der blev skubbet mere på end dansk lov tillader, da politiet herhjemme i et tæt samarbejde med det amerikanske narkotikapoliti DEA i 2012-2013 gennemførte en stor aktion om salg af 200 kilo kokain til en værdi af 43 millioner kroner.

Det mener forsvarerne for de tre tiltalte i en usædvanlig narkosag, der startede mandag ved retten i Aarhus. Især brugen af hele fire agenter gør sagen bemærkelsesværdig efter danske forhold.

Ved ikke mindst mellemkomst fra en colombiansk civilagent, betalt af amerikanske DEA, blev de tre nu tiltalte anholdt i december 2013. På henholdsvis en café i Aarhus og den sidste, og eneste dansker i trekløveret, på sin bopæl i Stege.

Under mandagens retsmøde forklarede den ene hovedtiltalte, den 30-årige tysker M, at baggrunden for hans mange rejser til Columbia, hvor han traf den amerikanske agent, udelukkende var forsøg på at starte handelsvirksomhed med olivenolie op.

Her kom han i kontakt med en mand, Günther, som senere satte ham i forbindelsen med agenten "Maria", alt sammen ifølge den tiltalte i normale og lovlige forretningsøjemed. Til sidst endte de med at skulle mødes i Danmark, angiveligt fordi "Maria" foreslog det.

- Når jeg ville mødes med ham, var det alene, fordi jeg håbede via ham at få kontakt til Günther, som skyldte mig 40.000 euro og nogle smykker, som jeg på det tidspunkt også handlede med, sagde den 30-årige i retten under sin meget detaljerede og tidskrævende forklaring.

Sagen oversættes oveni med tolke til både tyske og spansk, fordi den anden hovedtiltalte, tyskerens ven P, er fra Colombia.

De er begge tiltalt for at ville købe det store parti kokain af agenten "Maria", mens danskeren A er tiltalt for at have bistået de to andre og for at ville aftage en del af kokainen. De nægter sig alle skyldige.

Ifølge tyskeren spillede danskeren ingen rolle i sagen og blev nærmest lokket med til et udslagsgivende møde i København kort tid før anholdelserne.

- Han vidste ingenting om, hvad der foregik. Det gør mig ondt, sagde han. Danskeren har lige som de øvrige siddet fængslet siden 4. december sidste år.

Der er afsat yderligere 11 retsmøder i sagen.

/ritzau/