Nasa kender kun 10 procent af de farlige asteroider

I 2005 fik den amerikanske rumorganisation Nasa til opgave inden 2020 at lokalisere alle asteroider, der har en diameter på mindst 140 meter, og som risikerer at ramle ind i Jorden. Nu viser en revision, at arbejdet halter meget bagud.

Kongressen i Washington DC afsætter årligt 40 millioner dollar - omkring 230 millioner kroner - til opgaven.

Men af det beløb bruger Nasa kun en lille del på strategier, der skal gøre noget ved de farlige asteroider og sørge for evakuering af områder, som er i farezonen for at blive ramt af en kæmpe sten fra rummet.

De kaldes NEO - near-Earth objects.

Målet er, at Nasa inden 2020 skal have lokaliseret 90 procent af alle NEO.

- Programmet har opdaget, kategoriseret og afstukket kredsløbet for flere end 11.000 NEO siden 1998, men Nasa vurderer, at det kun har identificeret 10 procent af alle asteroider med en diameter på mindst 140 meter, og Nasa vil ikke overholde 2020-fristen, siger Nasa-inspektør general Paul Martin, der har lavet revisionsrapporten.

Rapporten noterer, at langt de fleste NEO ikke gør nogen skade. De opløses, inden de rammer Jordens overflade.

Men, hedder det videre, nogle af de store asteroider overlever sammenstødet med Jordens atmosfære.

Rapporten henleder opmærksomheden på den 18 meter store meteor, der eksploderede over den russiske by Tjelijabinsk i 2013 "med en styrke som 30 atombomber, vinduer blev blæst ud, bygninger ødelagt og 1000 mennesker kvæstet".

Ifølge rapporten bruges der kun syv procent af den samlede bevilling på at undersøge mulige forsvarsmetoder mod asteroider, herunder civile strategier, evakueringer eller forsøg på at ødelægge en asteroide eller få den til at skifte kurs.

Rapporten er nu afleveret til Nasa, der her kan læse en række anbefalinger til, hvordan auditørerne mener, de 40 millioner kan bruges mere effektivt mod asteroider.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip