Nationalbank forventer lavere dansk vækst

Nationalbanken nedjusterer forventningerne til væksten i år fra 1,5 procent til 0,8 procent. Det skriver Nationalbanken i deres kvartalsoversigt, der er offentliggjort tirsdag.

Regeringens forventninger til væksten i år ligger et godt stykke over Nationalbankens. Her forventer man en vækst på 1,4 procent. Men regeringen har allerede varslet, at skønnet til væksten sandsynligvis sættes ned.

- Den globale økonomi vokser fortsat i et behersket tempo og med betydelige forskelle på tværs af regioner. Udviklingen i første halvår var lidt svagere end forventet ved årsskiftet, skriver Nationalbanken i oversigten.

Nationalbanken opjusterede ellers vækstforventningerne i deres forrige oversigt. Her satte banken forventningen op med 0,1 procentpoint. Men i slutningen af august viste tal på bruttonationalproduktet fra Danmarks Statistik et fald på 0,3 procent i andet kvartal 2014.

- Der var hen over foråret en vækstafdæmpning, og i prognosen er skønnet på BNP-væksten i 2014 justeret ned i forhold til fremskrivningen fra juni, står der i kvartalsoversigten.

Ud over at nedjustere forventningen til væksten i år, så sænker banken også sit skøn for væksten i bruttonationalproduktet til næste år med 0,1 procentpoint til 1,7 procent. For 2016 fastholdes vækstprognosen på 2,0 procent.

- Grundlaget - i form af meget lave renter, stort privat opsparingsoverskud og udsigt til fremgang på eksportmarkederne - er til stede for øget vækst i økonomien, skriver Nationalbanken.

Nationalbankens skøn for bruttoledigheden justeres marginalt op. Der ventes nu 134.000 ledige i år faldende til 125.000 næste år og 120.000 i 2016. Tidligere skønnede banken 131.000, 120.000 og 115.000 i de tre år.

Inflationen får også et hak ned. Banken ser i år en inflation på 0,4 procent mod tidligere 0,6 procent. Næste år nedjusteres skønnet til 1,3 procent fra 1,6 procent, mens skønnet uændret er 2,0 procent i 2016.

Privatforbruget justeres også ned. Der ses nu et privatforbrug, der vokser, 1,2 procent i år mod tidligere 1,6 procent. Skønnet for næste år og 2016 er uændret på 2,0 procent.

- Overordnet set har udsigterne for dansk økonomi de kommende år imidlertid ikke ændret sig væsentligt det seneste kvartal, skriver Nationalbanken.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip