Nationalbankdirektør og minister er uenige om boligboble

admin

|

25/03/2015

Dagens topnyheder

Er en ny boligboble ved at tage luft ind eller er den ikke?

Nationalbankdirektør Lars Rohde advarer om, at det er ved at ske. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) punkterer den.

Det står klart, efter at nationalbankdirektøren og ministeren onsdag har været på talerstolen ved Realkreditforeningens årsmøde i København.

Nationalbankdirektør Lars Rohde er tiltagende bekymret:

- Vi er i stigende grad bekymret over udviklingen på boligmarkedet. På dele af markedet går det stærkt for øjeblikket.

- Det gælder særligt for ejerlejligheder i københavnsområdet, der for så vidt angår udbud, omsætning, liggetider og de reale priser er ved at nærme sig niveauerne fra årene 2004-05, lige forud for den seneste boligboble.

- Vi skulle gerne undgå, at en længere periode med meget lave renter sætter gang i en usund udvikling med selvforstærkende prisstigninger på ejerboliger, som vi så i perioden 2005-07, siger Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren mener, at der ikke er de naturlige bremseklodser på boligmarkedet.

- Fraværet af tilstrækkelige automatiske stabilisatorer - eller bremseklodser - på boligmarkedet er et problem. Boligbeskatningen er i sin nuværende form konjunkturmedløbende og forstærker udsvingene på boligmarkedet, siger Lars Rohde.

Dermed henviser nationalbankdirektøren til fastfrysningen af ejendomsværdibeskatningen i kroner og ører, som den har været siden 2001. I stedet bør beskatningen følges med ejendomsværdien.

- En sådan retablering kan ikke vente til 2020. Jeg vil gerne slå fast, at Nationalbanken ikke har nogen holdning til de samlede boligskatters niveau, men det vil være hjælpsomt for den økonomiske og finansielle stabilitet, hvis beskatningen ikke er destabiliserende, sagde han.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) afviser, at en boligboble er ved at blive pustet op igen. Omsætningen af boliger er ganske vist steget i 73 af landets 98 kommuner, men det er ikke alarmerende.

- Fremgangen på boligmarkedet har fået nogle til at hæve øjenbrynet og snakke om en boligboble, og priserne i København er ved at nærme sig priserne i 2006.

- Men når man ser på inflationen og renterne, er det betydeligt lavere end i 2006. Måske skulle vi for en stund lade opsving være opsving. Der er jo ingen grund til at slå det ned, når det lige er kommet op at stå, siger Henrik Sass Larsen.

/ritzau/