Nationalbankdirektør støtter særlige danske Basel-krav

Endnu er der ingen, der kender de fremtidige kapitalkrav til danske banker og realkreditinstitutter.

Men stod det til nationalbankdirektør Lars Rohde, er der god grund til at undtage den danske realkreditsektor fra at skulle leve op til samme krav som bankerne.

På Realkreditforeningens årsmøde gav han udtryk for sin støtte til den fortsatte brug af interne risikomodeller frem for de såkaldte gulvkrav, der ikke tager hensyn til det danske realkreditsystems særlige konstruktion og øgede kreditsikkerhed.

- Det er på linje med holdningen i regeringen og hos jer. Derfor støtter vi også, at man fortsat skal kunne anvende interne modeller i beregningen af de risikovægtede aktiver.

- I hvert fald i det omfang at kreditinstitutterne har tilstrækkeligt med data til, at det giver mening.

- Sagt på en anden måde: Gulvkrav skal ikke gælde, hvis den dokumenterede tabsrisiko er meget lav, sagde han i sin tale på mødet.

Lars Rohde understregede imidlertid også, at det endnu var for tidligt at vurdere konsekvenserne af Basel-komiteens overvejelser, der endnu kun er på udkastniveau, og senere skal en tur igennem EU-systemet.

Realkreditforeningens direktør, Carsten Nøddesbo, frygter at forslaget om at indføre faste gulve for risikovægtene bliver indført.

- Det kan blive en meget stor regning, som ikke kan undgå at gøre de danske boliglån dyrere.

- Reelt set tror jeg, realkredittens største udfordring på længere sigt er, om vi er i stand til at forrente den egenkapital, vi er pålagt at have, siger han.

Forventningen om skrappere kapitalkrav er af Nykredits koncernledelse brugt som argument for at hæve bidragssatserne for kunderne i Totalkredit, som ejes af Nykredit.

Nykredit forventer at skulle skaffe mindst 15 milliarder kroner i ekstra kapital for at leve op til kommende krav.

/ritzau/

 

Dagens Gossip